Autoritatile autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene au interzis traficul de marfuri din si inspre Republica Moldova, ca reactie la decizia Ucrainei de a pune in practica acordul prin care Ucraina se angaja sa coopereze la controlul vamal al marfurilor de origine transnistreana.

Intr-un comunicat emis sambata 4 martie de Departamentul Afaceri Externe de la Tiraspol, se afirma ca atitudinea Ucrainei contravine cu statutul ei de mediator in conflictul dintre Chisinau si Tiraspol.

Ucraina si-a schimbat atitudinea

Pe 30 decembrie 2005, prim-ministrii Ucrainei si Republicii Moldova, Iuri Iehanurov si Vasile Tarlev, semnasera un acord prin care cele doua tari, asistate de o misiune de observatori a Uniunii Europene, se angajau sa controleze marfurile produse pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol. Aceste marfuri nu purtaeu stampila vamala a Republicii Moldova, care le considera de aceea marfuri de contrabanda.

Pana pe 3 martie, Ucraina nu pusese in practica acordul, dar vineri seful Serviciul Vamal al Ucrainei, Olexandr Iehorov, a declarat presei ca tara sa a decis ca toate marfurile care tranziteaza frontiera pe sectorul controlat de Tiraspol sa fie inregistrate de vamesii Republicii Moldova.

Razboi comercial?

Replica autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene a fost prompta. Departamentul Afaceri Externe de la Tiraspol a spus ca o coordonare in domeniul vamal dintre Chisinau si Kiev ar avea consecinte dezastruoase pentru regiunea nistreana.

Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa a confirmat la BBC ca unele vagoane de cale ferata cu marfuri din Republica Moldova au fost oprite de autoritatile nistrene.

In ultimele zile tensiunile dintre autoritatile de la Chisinau si cele de la Tiraspol au fost exacerbate cu prilejul comemorarii a 14 ani de la inceputul razboiului de la Nistru. Militarii transnistreni l-au impiedicat pe liderul administratiei raionale Dubasari, Grigore Policinschi, sa ajunga in satul Cocieri, de pe malul stang al Nistrului, unde era programata o ceremonie comemorativa. Chisinaul pastreaza controlul a sapte localitati pe malul stang al Nistrului, intre care si Cocieri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.