Vizita Hamas la Moscova pare sa ucida sperantele lui Putin ca Rusia sa joace rolul de mediator in Orientul Mijlociu. Negocierile cu Iranul pentru dezamorsarea crizei nucleare au esuat deja: Teheranul nu da inapoi

Abia ajunsa pe teritoriul rus, delegatia gruparii Hamas s-a grabit sa distruga sperantele de imblinzire a tonului: "Problema recunoasterii Israelului este incheiata. Nu vom recunoaste Israelul", a anuntat oficialul Hamas, Mohammed Nazzal. Delegatia, condusa de liderul Khaled Meshal, a fost invitata chiar de presedintele rus, Vladimir Putin. Rusia nu a impus Hamasului nici o preconditie pentru aceasta vizita, ca de exemplu renuntarea la violenta. Scopul declarat al invitarii gruparii ce a cistigat alegerile din Teritoriile Palestiniene a fost acela de a o convinge, in timpul discutiilor, sa isi schimbe atitudinea. Rusii sperau sa obtina o promisiune ca Hamas va renunta la violenta si va recunoaste Israelul.

Legitimarea Hamas

Palestinienii nu se vor intilni cu presedintele Putin, asa cum cerusera, dar vor fi primiti de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, si de alti inalti demnitari, printre care si patri-arhul Rusiei, Aleksii al II-lea. Aceasta prima vizita in capitala unei mari puteri nu face decit sa aduca gruparea intr-o lumina de legitimitate. "Vizita noastra la Moscova este un pas foarte important pentru a obtine o deschidere in pozitia noastra la nivel international", a spus Meshal.

De altfel, Hamas considera ca Israelul este de vina pentru prelungirea starii de conflict: "Noi vrem sa avem pace in regiune, dar pacea nu va fi atinsa pina la indepartarea ocupatiei", a declarat liderul Hamas. Gruparea a anuntat ca ar putea avea in vedere un armistitiu pe termen lung doar daca Israelul se retrage din Cisiordania si accepta intoarcerea refugiatilor de razboi palestinieni in teritorii. Ambele conditii sint de neacceptat de Israel.

Ambitii nefondate

"Rusia este gata sa joace rolul de punte intre Occident si lumea islamica, sa fie parte a eforturilor pentru obtinerea unui compromis", declara vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Incercarea de a convinge Hamas sa renunte la terorism in timpul acestei vizite este doar o fateta a ambitiilor Rusiei de a recapata greutate in Orientul Mijlociu, greutate pierduta o data cu destramarea URSS. Cealalta tentativa majora, de a convinge Iranul sa accepte imbogatirea uraniului exclusiv pe teritoriul rusesc si a dezamorsa in acest fel criza nucleara iraniana, a esuat. Se pare ca Rusia nu reuseste sa obtina in fata Occidentului rolul de mediator cu Orientul Mijlociu, asa cum si-ar fi dorit.

Moscova continua insa sa isi vinda armele in regiune. Sisteme de aparare anti-racheta au fost vindute iranienilor, iar Siriei i-a furnizat rachete cu raza scurta de actiune. Unii analisti considera chiar ca eforturile sint inutile: "Timp de zeci de ani, Uniunea Sovietica a fost angajata in jocul Orientului Mijlociu fara sa cistige nimic in schimb. Este inutil sa revina la acest rol. Acest rol poate aduce unele beneficii tactice, dar si pierderi strategice", considera Alexei Arbatov, cercetator la Institutul "Carnegie" din Moscova.

Tradarea cvartetului

Washingtonul s-a simtit lasat in ofsaid atunci cind Putin a anuntat, in mod surprinzator, ca va invita Hamasul la Moscova. Rusia subscrisese, alaturi de celelalte membre ale Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (UE, SUA si ONU), cerintelor ca gruparea sa renunte la violenta, sa se dezarmeze, sa recunoasca Israelul si sa adopte intelegerile semnate anterior de Autoritatea Palestiniana. Totusi, Putin insista sa sublinieze de cite ori are ocazia ca Rusia nu considera Hamas o grupare terorista.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.