In ultima zi a vizitei sale in India , presedintele Statelor Unite a descris relatiile americano-indiene ca un parteneriat intre doua dintre cele mai mari democratii ale lumii. Intr-un discurs tinut la Delhi , George Bush a spus ca India si SUA sunt unite astazi de valorile democratice pe care le impartasesc dar si de lupta impotriva terorismului , din cauza caruia ambele tari au avut de suferit.

Vizita domnului Bush la New Delhi a fost marcata insa de proteste ale militantilor de stanga, iar acordul istoric - semnat joi - in domeniul energiei nucleare civile, este criticat de unii congresmani la Washington. Presedintele Bush a descris India drept un partener strategic al Statelor Unite.

Multi ani, Statele Unite si India au fost despartite de rivalitatea dintre cele doua blocuri politice in care era impartita lumea. Acum cele doua democratii sunt unite de idealurile pe care le impartasesc, dar si de pericolele care le pot frana progresul, a spus presedintele american.

Bush a subliniat si importanta intaririi relatiilor economice bilaterale. India este una dintre economiile in dezvoltare sustinuta, iar presedintele american a militat pentru dezvoltarea si mai sustinuta a economiei de piata libere si a comertului.

Acord istoric in domeniul nuclear

Unul din rezultatele concrete ale vizitei este semnarea unui acord istoric in domeniul energiei nucleare civile, document care a provocat insa reactii amestecate la Washington. Potrivit lui Bush:
Acordul va intari securitatea si economia ambelor tari. Prin folosirea de catre India a celei mai avansate tehnologii si a standardelor internationale in domeniul energiei nucleare civile, va creste securitatea si va scadea riscul proliferarii nucleare.

La Washington, insa, criticii acordului sustin ca, dimpotriva, el ar submina Tratatul de Neproliferare Nucleara din 1968.

Conform tratatului, tarile care nu posedau la data respectiva arme nucleare urmau sa nu le construiasca nici in viitor. in schimb, cele cinci puteri nucleare existente atunci, Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China urmau sa ajute restul tarilor sa dezvolte programe nucleare civile.

India nu a semnat niciodata tratatul, iar in 1998 s-a declarat putere nucleara, intampinand ciritici internationale - mai cu seama din partea Statelor Unite.

Acum insa, George Bush a schimbat tonul politic oferind acces Indiei la tehnologia nucleara americana.

Unii congresmani americani - atat republicani, cat si democrati - cred ca acest acord submineaza orice sansa de a negocia in viitor cu tari precum Iranul, Coreea de Nord, sau Pakistanul carora li se cere sa renunte la programele lor nucleare. Pakistanul este, de altfel, urmatoarea escala a domnului Bush.

Vizita in Pakistan se va concentra asupra luptei anti-teroriste

Va fi o vizita mult mai controversata, care se va concentra pe lupta contra terorismului si reducerea militantismului islamic, dupa cum a spus presedintele Bush:

Ma voi intalni cu presedintele Musharaff pentru a discuta contributia vitala a Pakistanului in razboiul impotriva terorismului si eforturile pe care trebuie sa le depunem pentru dezvoltarea economica si politica astfel incat sa reducem islamismul radical, a spus presedintele american.

Pakistanul, a mai spus Bush in discursul sau de vineri, joaca un rol vital in razboiul impotriva terorismului.

Vizita in Pakistan a presedintelui american va avea loc insa in conditii de securitate sporita.

Ieri, a fost ucis un diplomat american la Karachi de un atentator sinucigas. in plus, se anunta proteste si mai ample decat cele organizate de militantii de stanga in India si soldate cu doua victime.

Protestele din Pakistan au inceput, in mai multe orase, chiar inaintea sosirii domnului Bush.

SUA si Pakistanul nu vor semna un acord nuclear similar celui americano-indian

Ministrul de externe american , Condoleezza Rice, a declarat joi ca in acest moment nu este posibila incheierea unui acord in chestiuni nucleare cu Pakistanul, asemanator acordului incheiat cu India.

Au existat preocupari cu privire la proliferarea inarmarii de catre Pakistan . Pakistanul insusi cunoaste acest lucru si lucram impreuna pentru a imbunatatii situatia, dar deocamdata nu este momentul pentru un asemenea acord cu Pakistanul mai ales ca Pakistanul a recunoscut ca a vandut tehnologii nucleare altor tari, a spus doamna Rice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.