Presedintele Bush a sosit in India, unde face o vizita de 3 zile, menita sa imbunatateasca parteneriatul strategic dintre Washington si Delhi. in ultimele decenii, relatile americano-indiene au fost marcate de indiferenta si suspiciune. La Dehli si Calcutta, zeci de mii de protestatari au iesit in strada pentru a-si exprima dezaprobarea fata de vizita, scandand slogane anti-Bush. Demonstrantii au fost mai cu seama musulmani nemultumiti de politica SUA in Irak si marxisti si comunisti protestind impotriva a ceea ce numeau "imperialismul american".

Insa un sondaj de opinie arata ca, de fapt, imaginea Americii in India s-a imbunatatit in ultimii ani si ca 71 la suta dintre indieni vad Statele Unite intr-o lumina buna.

Care este miza vizitei lui George Bush in India?

Odata cu rapida dezvoltare a Chinei, americanii au nevoie de un mare prieten in Asia - si altul mai mare decat India nu exista.

India e o noua putere, aflata in plin avant. Are o economie cu rate mari de crestere. si e descrisa drept cea mai mare democratie a lumii.

Se estimeaza ca va detine un rol-cheie in politica globala a urmatoarelor decenii. Motive suficiente pentru George Bush de a incerca o apropiere.

Una din sperantele presedintelui Bush e sa ajunga la un acord istoric in materie de cooperare nucleara civila. Ideea a fost initiata vara trecuta, cand premierul Indiei Manmohan Singh a vizitat Washington-ul, unde a fost intampinat cu toate onorurile.

Presedintele Bush era constient ca oferta americana de sprijin in domeniul nuclear implica destule aspecte spinoase.

"Nu e o decizie usoara - pentru India si nici pentru SUA. Punerea in practica a acestui acord va lua timp si rabdare. Voi continua sa incurajez punerea la punct a unui plan transparent de separare a programelor nucleare civile de cele militare."

"Vom aduce astfel programul civil nuclear al Indiei in cadrul international si vom spori increderea si legaturile dintre natiunile noastre", a spus domnul Bush.

Tratatul de non-proliferare

Dar analistii atrag atentia ca planul de asta vara deja are mari probleme. Oponentii din India ai planului se plang ca el le permite americanilor sa obtina o mare influenta intr-un domeniu de importanta strategica pentru India.

Oponentii de la Washington ai planului sunt de parere ca domnul Bush rasplateste India desi aceasta tara produce arme nucleare. Cum mai respecta SUA Tratatul de non-proliferare, se intreaba multi?

In vreme ce unii comentatori afirma ca semnarea sau ne-semnarea unui acord de cooperare nucleara va fi unul dintre semnalele clare ale succesului vizitei domnului Bush.

Altii avertizeaza ca presedintele american si premierul indian ar trebui sa se fereasca sa faca din aceasta chestiune complicata si spinoasa piatra de temelie a relatiilor bilaterale.

Exista si o dimensiune legata de afaceri si comert a vizitei si multe companii americane care vor sa beneficieze de pe urma asa-numitului "vis economic indian". Oricum, cei doi lideri trebuie sa se arate prudenti.

Vizita e urmarita cu maxima atentie si de Beijing, si de Islambad, mai ales ca in trecut politica externa a parut sa pretuiasca Pakistanul mai mult decat pe marea lui rivala din regiune, India. Nici Pakistanul, nici China nu ar trebui sa se simta amenintate de posibilul nou parteneriat strategic SUA-India.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.