Chirac si Bush se bat pe piata nucleara indiana, desi conform regulilor internationale nu au voie sa furnizeze tehnologie nucleara unui stat care nu a vrut sa semneze Tratatul de Neproliferare Nucleara.

Presedintele francez Jacques Chirac s-a intors din vizita sa din India cu promisiunea unei cooperari in domeniul nuclear. Chirac a justificat acest acord printr-o dorinta "morala" de a ajuta India sa isi realizeze potentialul economic, "fara ca acest lucru sa aiba efecte negative asupra lumii, ca urmare a emisiilor de gaze de sera". Chirac s-a referit la India ca fiind "un mare stat responsabil". El a subliniat, referindu-se la problema nucleara iraniana, ca "proliferarea armelor nucleare constituie o amenintare pentru pace si securitatea internationala". Totusi, pentru ca acordul franco-indian nuclear sa intre in vigoare, trebuie ocolit Tratatul de Neproliferare Nucleara.

Bush a fost primul

India nu a fost de acord sa semneze Tratatul de Neproliferare Nucleara si detine armament nuclear din 1974, deci conform normelor internationale nu poate primi transferuri de combustibil si tehnologie nucleara. Cu toate acestea, vizita pe care o va efectua presedintele SUA, George W. Bush, in India la 1 martie se va centra tot pe finalizarea unui acord in domeniul nuclear. Primul pas catre atragerea Indiei in clubul tarilor nucleare legitime a fost facut de SUA in iulie 2005, cind Bush si premierul indian Manmohan Singh au ajuns la un acord asupra cooperarii in domeniul energiei nucleare civile.

Acordul prevede ridicarea moratoriului american asupra comertului nuclear cu India si asistenta americana pentru programul civil nuclear indian. Criticii considera ca finalizarea acordului va submina incercarile comunitatii internationale de a opri state, precum Iranul si Coreea de Nord, de la incercarea de a obtine armament nuclear.

Piedici

Pentru a intra in vigoare, acordul americano-indian trebuie aprobat de Congresul american si de Grupul Furnizorilor Nucleari (GFN). Acest grup este format din 44 de state ce incearca sa restrictioneze proliferarea tehnologiilor nucleare prin controlarea exporturilor. SUA, acum si cu sprijinul Frantei, vor incerca sa convinga GFN sa faca o exceptie in cazul Indiei, pe care o considera un stat "responsabil".

De ce semneaza americanii

Statele Unite incearca sa isi apropie India in special pentru a contracara influenta crescinda a Chinei in Asia. Strategia nationala a SUA eticheteaza China drept "principalul competitor al SUA pentru rolul de lider global". Cresterea economica de 8% pe an inregistrata de India si cei peste un miliard de locuitori desemneaza aceasta tara drept o piata fierbinte.

In schimb, India ar accepta monitorizarea programelor sale nucleare civile de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), ar continua moratoriul asupra testelor nucleare, ar creste securitatea arsenalului sau atomic si s-ar angaja sa nu prolifereze tehnologii nucleare catre statele care nu le detin inca. Principala problema o constituie momentan delimitarea programelor nucleare civile ce vor fi supuse controalelor AIEA de cele militare, pe care indienii nu vor sa le deschida inspectorilor.

Razboi de oferte

"Astazi sintem singurii care putem propune tehnologie, echipamente, totul, pentru India", a declarat Dominique Girard, ambasadorul francez in India. "Rusia are o tehnologie mai putin sofisticata, iar americanii nu au mai construit uzine nucleare de multa vreme", a continuat el. Intr-adevar, in timp ce in SUA nu au mai fost construite centrale nucleare din anii ’70, francezii au o traditie neintrerupta in acest domeniu. Centralele franceze de a treia generatie sint mult mai sigure si mai ieftine.

De asemenea, ele produc mai multa energie si mai putin plutoniu ce ar putea fi folosit in programul militar. Gigantica firma franceza Areva, care construieste centrale nucleare, estimeaza ca India are nevoie de 25-30 de centrale. "Noi avem tehnologia necesara, pentru ca au nevoie de reactoare foarte mari, iar noi am lucrat cu astfel de reactoare de multa veme", spunea Anne Lauvergeon, presedintele firmei Areva, adaugind ca a asteptat acest acord politic "cu nerabdare".

Chirac, aliatul lui Bush

Chiar daca razboiul ofertelor pentru India a inceput intre Franta si SUA, la nivelul politic aceste acorduri arata o apropiere intre strategiile celor doua tari. Parisul si Washingtonul vor sustine impreuna exceptia indiana la acordurile anti-proliferare. In ultimul timp, cele doua tari au facut front comun atit in problema nucleara iraniana, cit si in investigarea asasinarii fostului premier libanez Rafik Hariri. Este adevarat insa ca, pe frontul indian, Chirac a reusit sa o ia inaintea americanilor, obtinind un contract pentru vinzarea a 43 de avioane Airbus catre Indian Airlines. Presedintele francez a tinut sa le precizeze indienilor ca oferta franceza pentru cooperarea nucleara "nu comporta riscuri", in timp ce aceea americana depinde de vointa Congresului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.