Ministrii de externe ai Statelor Unite si Marii Britanii se afla in Orientul Apropiat. sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, incearca sa convinga Egiptul si tarile din zona Golfului sa izoleze Iranul si sa nu acorde sprijin miscarii Hamas.

In Irak, omologul sau britanic, Jack Straw, face eforturi pentru a impulsiona negocierile de formare a noului guvern de la Bagdad. Dupa cum transmite corespondentul diplomatic al BBC, vizitele au o coordonata comuna a agendei de prioritati. E vorba de impulsionarea procesului de reforma democratica in lumea araba.

Statele Unite sunt angajate intr-un program pe termen lung, extrem de ambitios, de a instaura democratia in Orientul Apropiat. Orice incercare de a spune care sunt rezultatele de pana acum ale acestui demers este insa destul de riscanta.

Lectia alegerilor egiptene, irakiene si palstiniene

Vestile care vin din laboratoarele de democratie ale Orientului Apropiat sunt contradictorii. intr-adevar, au avut loc alegeri libere in Irak, in Egipt si in teritoriile autonome palestiniene.

Insa, in fiecare caz, rezultatele au ridicat mai degraba noi intrebari despre viitorul democratiei in regiune.

La saptamani de la incheierea votului din Irak, factiunile politice raman angajate intr-o lupta surda in incercarea de a forma un guvern de coalitie.

In teritoriile palestiniene, alegerile s-au incheiat cu victoria clara a gruparii Hamas, care doreste distrugerea statului Israel si neaga principiile de baza ale procesului de pace. Iar in Egipt, tara care reprezinta probabil cheia testului democratic american, tot islamistii sunt cei care au dat dovada ca sunt formatiunea politica neguvernamentala cea mai bine organizata.

Concluzii nelinistitoare?

Multi analisti cred ca formatiunile radicale sunt principalele beneficiare ale oricarei noi incercari de a impulsiona democratia din tarile arabe, o concluzie care nu poate decat sa nelinisteasca Washingtonul.

Americanii insista in continuare ca democratia ramane singurul raspuns la probleme politice si lipsa de dezvoltare economica a lumii arabe. Pentru ei, atacurile de la 11 septembrie sunt dovada pericolului reprezentat de continuarea strategiei de a face concesii regimurilor autoritare arabe.

Insa criticii cred ca administratia Bush confunda de multe ori anumite forme ale democratiei cu crearea unor societati cu adevarat libere. Iar acesti critici sunt convinsi ca democratia nu poate prospera decat intr-o societate complet libera, si nu intr-una una aflata intr-o faza incipienta a reformelor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.