Vestul trebuie sa faca un compromis si sa accepte dreptul Teheranului de a imbogati uraniul, crede presedintele AIEA. Americanii se pregatesc, in schimb, de atac

Presedintele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, considera ca Vestul nu va avea alternativa decit sa accepte ca Iranul sa isi continue programul de imbogatire a uraniului, a declarat un diplomat apropiat de AIEA, sub protectia anonimatului, citat de Reuters. Inspectorii AIEA ar primi in schimb drepturi de inspectie largite, pentru a impiedica inarmarea nucleara a Iranului. "Nu vor exista consecinte in Consiliul de Securitate, deoarece rusii si chinezii vor bloca sanctiunile", a continuat diplomatul.

Concesiile sint cu atit mai greu de acceptat acum, cind un important mullah iranian, Mohsen Gharavian, a emis o fatwa (un decret religios) prin care este declarata justificata folosirea de arme nucleare drept raspuns in fata altor puteri nucleare. Decretul pare a fi o incercare de a justifica religios obtinerea armei nucleare de catre Republica Islamica.

Atac american

SUA incearca sa obtina sprijinul Georgiei pentru eventualitatea unui atac asupra Iranului, a declarat un inalt oficial georgian din Ministerul de Externe, citat de "Jerusalem Post". SUA au desemnat deja 31 de instalatii nucleare iraniene ce ar urma sa fie distruse intr-un eventual atac care ar urma sa aiba loc pina in 2007, a dezvaluit ziarul saudit "al-Watan", citind un raport al Pentagonului. Pina atunci insa, SUA isi continua ofensiva diplomatica: Condoleezza Rice, secretarul american de Stat a inceput ieri o vizita oficiala in Egipt, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, pentru a-i convinge pe principalii aliati din lumea araba sa faca presiuni pentru ca Iranul sa renunte la programul nuclear.

Negocieri degeaba

Discutiile incepute ieri la Moscova intre oficialii iranieni si cei rusi privind posibilitatea ca Iranul sa accepte ca uraniul necesar obtinerii de energie in scopuri civile sa fie imbogatit in Rusia pareau sa nu aiba sanse de reusita. Iranienii au cerut sa aiba dreptul de a imbogati uraniu pe teritoriul propriu, in scopuri stiintifice. "Daca ajungem la un compromis asupra propunerii ruse, vom continua pregatirile de la punctul de unde ne aflam acum. Adica, Departamentul de cercetare isi va continua activitatea", a spus ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, intr-o conferinta de presa la Bruxelles. Negocierile de la Moscova s-au desfasurat cu usile inchise.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.