Istoricul britanic David Irving a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru ca a negat Holocaustul. El s-a declarat vinovat in fata unui tribunal din Austria.
David Irving a scris mai multe carti despre al doilea razboi mondial, emitand teorii controversate.

Acum 17 ani - intr-un interviu acordat unei reviste din Austria - a negat existenta camerelor de gazare de la Auschwitz - unul dintre lagarele de concentrare naziste.

In Austria, negarea Holocaustului este ilegala, astfel ca s-a eliberat un mandat de arestare pe numele lui, iar anul trecut, cand a revenit in Austria, a fost arestat.

Intre timp, insa vederile par sa i se fi modificat. La tribunal, David Irving s-a declarat vinovat si - anterior - a declarat presei: "Pe masura ce afli informatii noi, pe masura ce noi documente si arhive devin accesibile, inveti lucruri noi. Iar eu am invatat mult din 1989."

Intrebat insa de un corespondent BBC daca acum accepta existenta Holcoaustului in care si-au pierdut viata sase milioane de evrei, el a evitat un raspuns direct, spunand doar ca recunoaste faptul ca s-a petrecut o tragedie in care au murit milioane de evrei.

"Au murit milioane de oameni, milioane de evrei, fara doar si poate a raspuns David Irving."

In ciuda dovezilor incontestabile privind Holocaustul, exista cativa istorici care il pun sub semnul intrebarii. Acum cinci ani, avocatul James Libson a castigat un proces impotriva lui David Irving. Avocatul spune ca David Irving stie ca minte:

"In anumite privinte stie ca nu are dreptate si atunci distorsioneaza pur si simplu adevarul. Are o agenda politica de extrema dreapta si un public pe care vrea sa-l satisfaca si, pe masura ce publicul devine mai extremist, la fel devin si teoriile lui" crede avocatul Libson.

Rabinul sef al Vienei, Chaim Eisenberg, crede ca astfel de teorii sunt periculoase.

"Cei care neaga Holocaustul sunt periculosi pentru ca ii asculta tinerii. in plus, folosesc asa numite cercetari stiintifice ca sa demonstreze ca tehnic nu ar fi putut functiona camerele de gazare. Sunt teorii josnice. Nu stiu daca cei care le sustin trebuie sa mearga la inchisoare, dar trebuie sa se ia niste masuri ca astfel de lucruri sa inceteze", crede rabinul Vienei.

Pe de alta parte, profesorul de filosofie, Anthony Grayling de la London University crede ca nu trebuie scoasa in afara legii libera exprimare a opiniilor.

"Holocaustul este un eveniment petrecut in istoria recenta si documentat cu dovezi solide. Nu trebuie sa raspundem cu actiuni in justitie fata de cei care incearca sa nege existenta Holcoaustului. Ar trebui sa folosim libertatea de exprimare pentru a raspunde acestor persoane cu argumente care sa le demonteze teoriile. Sa-i luam in ras, dar nu sa-i trimitem la puscarie."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.