SUA, Israelul si intreaga comunitate internationala incearca sa-si defineasca politica fata de noul guvern palestinian, format de organizatia terorista Hamas. Ambasadorii Israelului, Iordaniei si Autoritatii Palestiniene in Statele Unite s-au reunit in 10 februarie la Washington, la un seminar organizat de Universitatea Princeton si revista "Foreign Policy’’, pentru a preciza pozitiile tarilor lor. La discutii a participat si fostul ambasador al SUA in Egipt si Israel, Daniel C. Kurtzer, profesor la Princeton, in calitate de apropiat al decidentilor asupra politicii externe americane.

Care credeti ca ar fi principalele greseli pe care le-ar putea face acum Israelul sau SUA fata de Hamas si care ar trebui evitate?

Daniel C. Kurtzer (fost ambasador al SUA in Egipt si Israel):

In primul rind, ar trebui evitate reactiile radicale si exagerate. Israelul a facut pina acum declaratii moderate si ar trebui sa incerce in continuare negocieri bilaterale. Campania electorala care urmeaza in Israel ar putea genera insa tentatia de a infiera Hamas pentru a atrage voturi. La rindul lor, Statele Unite au o problema cu faptul ca au definit Hamas drept organizatie terorista si au sprijinit Israelul de atitea ori impotriva acesteia, iar acum trebuie sa stabileasca raporturi cu ea. Cred ca a actiona si aici potrivit doctrinei actiunii preventive, cu ostilitate din start fata de Hamas, nu ar face decit sa agraveze situatia.

Afif Safieh (ambasadorul Autoritatii Palestiniene in SUA):

Hamas s-a comportat anul trecut intr-un mod responsabil, raspunzind invitatiei lui Mahmud Abbas. Au dus o campanie electorala impecabila. Cred ca ar fi o eroare sa se vorbeasca despre Hamas pe baza unor greseli pe care inca nu le-au comis si doar se presupune ca ar putea sa o faca. Ar trebui mai degraba sa ne concentram asupra portilor care se deschid. Daca Israelul se retrage din Cisiordania si Ierusalim, Hamas va recunoaste independenta statului evreu. Aceasta a fost, de altfel, si conditia pentru cooptarea Hamas la negocieri, stabilita cu prilejul intilnirii de la Beirut, din 2002, a Ligii Arabe.

Daniel Ayalon (ambasadorul Israelului in SUA):

Eu nu as merge atit de departe ca dl ambasador Safieh. Viziunea presedintelui Bush pentru foaia de parcurs implica doua state, care coexista pasnic alaturi unul de celalalt. Vedeti astazi opinia publica israeliana indreptindu-se puternic spre centru din punct de vedere politic. Nu acelasi lucru se intimpla in teritoriile palestiniene si iata, asta am vazut in primul rind cu ocazia alegerilor. Nu cred ca e cazul sa cautam alta solutie; foaia de parcurs ramine valabila. Ne dorim un partener palestinian care sa creada in acelasi lucru si in primul rind sa accepte dreptul israelienilor de a trai in patria lor.

De asemenea, trebuie sa renunte la terorism si sa adopte toate acordurile precedente. Am decis sa continuam a transfera bani Autoritatii Palestiniene, ca sa se vada ca nu avem nimic impotriva palestinienilor, in ciuda deciziei lor gresite. Ultimul lucru pe care l-am putea dori ar fi un dezastru umanitar. Insa, daca noua conducere va adopta modelul Republicii Islamice Iran, cu un guvern intolerant, nu vom putea discuta cu Hamas, pentru ca nu putem sustine o organizatie terorista.

Karim Kawar (ambasadorul Iordaniei in SUA):

Cel mai mare numar de victime ale terorismului a fost din rindul musulmanilor in ultimul timp. Trebuie asadar sa luptam impotriva acestui flagel in interiorul lumii musulmane. E nevoie de mai multa toleranta, de respect reciproc. Vietile palestinienilor sint afectate zi de zi de terorism. Eu consider ca votul lor pentru Hamas a fost un gest izvorit din disperare si frustrare. Sa nu ii pedepsim si, mai mult, sa nu facem situatia si mai dificila! Nu te poti astepta ca oamenii sa actioneze democratic, atunci cind nu au conditiile necesare. Ar trebui ca in teritoriile palestiniene sa promovam in primul rind toleranta religioasa si democratia.

Arabii pot avea cultura democratica

In Orientul Mijlociu, prin vot democratic, Hezbollahul are un ministru in guvernul libanez, iar in Egipt membrii gruparii radicale Fratia Musulmana au cistigat 20% din locurile din Parlament. Hamas a cistigat acum alegerile in Autoritatea Palestiniana. In SUA au aparut voci care se intreaba daca democratizarea Orientului Mijlociu este favorabila Occidentului.

La ce bun promovarea democratiei, daca prin alegeri libere poate iesi un cistigator care apoi sa confiste puterea pentru a impune un regim autoritar?

Ambasadorul Daniel Kurtzer (SUA):

Eu nu cred ca democratia este o problema in lumea araba. Nu e adevarat ca arabii nu sint in stare sa aiba o cultura civica favorabila democratiei. Este vina noastra, in SUA, ca am contribuit la formarea ideii ca democratie inseamna alegeri libere. In Palestina au fost foarte libere. Dar asta nu e democratie. Daca este posibil sa participe la alegeri si sa cistige o grupare care a practicat terorismul si care refuza macar sa-si recunoasca partenerul de negocieri, inseamna ca avem o problema cu cultura politica ce a facut posibil asa ceva. Trebuie sa regindim ce intelegem prin promovarea democratiei. In clipa asta, o parte din lumea araba se teme sa se joace de-a democratia si sa faca experimente cu alegeri democratice, pentru ca fortele politice cele mai puternice, care ar putea cistiga, sint si cele mai radicale.

Ambasadorul Afif Safieh (Autoritatea Palestiniana):

Democratia nu e ceva nou pentru palestinieni. Si Arafat a avut concurenta. Insa democratia poate duce la instabilitate. Se incearca acum demonizarea Hamas si a poporului palestinian. Dar ce aveti de spus despre democratia israeliana? Nu-mi spuneti ca in Israel sint toti ingerasi! Likud a transformat Israelul intr-un loc de nelocuit pentru multi evrei. Toate partidele politice israeliene se intrec in a nega dreptul nostru la independenta, in speranta de a fi rasplatite cu voturi. Palestinienii sint oprimati in mod democratic, cu acordul unui popor evreu informat si constient de ce se intimpla. Ariel Sharon este o figura angelica adorabila, dupa ce a fost declarat nepotrivit pentru a detine functii publice chiar de catre institutiile israeliene?

Ambasadorul Daniel Ayalon (Israel):

Sharon a initiat retragerea din Gaza, o decizie foarte dificila, evacuind pentru asta comunitati evreiesti vechi de trei generatii. Democratia nu incepe si nu se termina cu alegerile. Este nevoie de o anumita cultura politica, in primul rind. Democratia trebuie sa fie capabila sa se apere singura. Nu uitati ca Hitler a fost ales pe cale democratica. Un partid rasist, terorist, cum e Hamas, care a ucis mai multe femei si copii decit orice alta organizatie, nu trebuia sa aiba dreptul de a candida de la bun inceput. Intr-un stat de drept, el nu ar fi avut ce cauta in alegeri, pentru ca incalca dreptul fundamental al oamenilor la viata. Nu ati vazut basci membri ETA sa candideze in Spania, nu ati vazut neonazisti care sa candideze in Germania. Si Israelul a avut un partid extremist caruia i s-a interzis sa candideze acum citiva ani. Hamas ar fi trebuit sa se dezarmeze mai intii, apoi sa recunoasca dreptul Israelului la existenta si apoi sa poata participa la alegeri.

Ambasadorul Afif Safieh (Autoritatea Palestiniana):

Retragerea din Gaza este de fapt o abandonare a procesului de pace. Motivul este de a scapa de 1,4 milioane de palestinieni din cauza amenintarii demografice pe care acestia o reprezinta, nu din motive altruiste. Si cred ca un teritoriu ocupat in sase zile poate fi eliberat la fel de repede, pentru ca in a saptea sa va puteti odihni!

Forte politice se folosesc de caricaturi

Protestele violente din lumea musulmana ca reactie la publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed in presa europeana au aratat la ce grad au ajuns sentimentele antioccidentale.

Exista o lectie care poate fi invatata din criza caricaturilor?

Ambasadorul Karim Kawar (Iordania):

Pai cred ca lectia ar putea fi "nu va puneti cu noi!". Lasind gluma la o parte, ar fi trebuit sa traiti in lumea noastra pentru a intelege cit de adinc au atins acele desene o coarda sensibila. Sa nu fim naivi insa si sa credem ca e vorba numai despre sentimente. Sint multe forte politice care se folosesc de asta. Cred ca desenele ar trebui condamnate si ca libertatea de exprimare trebuie sa aiba limite impuse de bun-simt si respect pentru altii. Acelasi lucru ar fi valabil daca ar fi caricaturizate figuri religioase evreiesti sau crestine. Adevarul este ca religia a devenit o parte centrala a culturii. Iordania ar putea da un exemplu in acest sens, pentru ca in tara mea ati vazut proteste civilizate, dar nu incendieri.

Ambasadorul Afif Safieh (Autoritatea Palestiniana):

Nu aprob reactia lumii musulmane fata de caricaturi, in schimb sint de-a dreptul ingretosat de publicarea in "Washington Post" a unor articole de prost-gust pe aceasta tema, care incurajeaza conflictul intre crestini sau evrei si palestinieni. Islamofobia a devenit singura forma de rasism care este tolerata oficial. A nu se uita ca Israelul ocupa Palestina, nu invers. Comunitatea internationala ar trebui sa ajute ambele parti, pentru ca noi, palestinienii, sintem, de altfel, cheia acceptarii Israelului de catre lumea araba.

Foaia de parcurs - doar o bucata de hirtie

"Foaia de parcurs", proiectul initiat de administratia Bush si sustinut de UE, ONU si Rusia (cele patru formeaza Cvartetul pentru Orientul Mijlociu), prevede coexistenta unui stat israelian cu unul palestinian. Totusi, ambele parti ale conflictului au incalcat de nenumarate ori proiectul.

Chiar credeti ca foaia de parcurs este cu adevarat relevanta pentru procesul de pace, dincolo de o valoare pur simbolica? Ea s-a dovedit ineficienta de nenumarate ori…

Ambasadorul Daniel Ayalon (Israel):

Calitatea "Foii de parcurs" este abordarea graduala a intregului proces si faptul ca nu impune preconditii, in cazul contrar negocierea pacii fiind imposibila. Se presupune ca fiecare parte are interesele ei si negociaza pornind de la asta. Lectia de la Camp David, cind incercarea de stabilire a pacii a esuat, este ca e nevoie sa avansam treptat, pe baza unor performante care sa poata fi monitorizate si verificate.

Ambasadorul Karim Kawar (Iordania):

Cred ca este nevoie de mult sprijin pentru populatia din zona. Este in primul rind o problema umanitara, in care palestinienii sint grav afectati. Mame nasc la punctele de trecere pentru ca nu pot ajunge de partea cealalta!

Rusia saboteaza Cvartetul

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a cerut Hamas sa renunte la terorism, sa se dezarmeze, sa recunoasca statul israelian si sa adere la acordurile semnate anterior de Autoritatea Palestiniana. Putin nu a asteptat insa ca Hamas sa indeplineasca aceste cerinte si i-a chemat pe membrii gruparii, pe care Rusia nu o considera terorista, la Moscova.

In cazul in care considerati ca interventia Cvartetului ar putea fi in continuare eficienta in procesul de pace, a facut Rusia o greseala invitind Hamas la negocieri si oferindu-i astfel legitimitate?

Ambasadorul Daniel Ayalon (Israel):

Cvartetul a anuntat ca nu va discuta cu Hamas pina ce acesta nu renunta la terorism, nu depune armele, nu recunoaste Israelul si nu adopta toate acordurile precedente. Rusia face parte din Cvartet si deci cred ca a facut o greseala. Sansele ca Hamas sa recunoasca Israelul sint reale numai daca se va confrunta cu o pozitie unanima a comunitatii internationale.

Ambasadorul Afif Safieh (Autoritatea Palestiniana):

Am primit cu bucurie atitudinea Rusiei. Sint sigur ca Rusia va impartasi cu partenerii din Cvartet continutul discutiilor cu Hamas. Noua conducere palestiniana va intreprinde, de altfel, un turneu in tarile arabe si va vizita o tara musulmana importanta, Turcia. Nu vad de ce ar exista un veto impotriva Hamas, cind comunitatea internationala nu are nici o problema in a discuta cu fundamentalistii evrei de la guvernare, care au anexat ilegal teritoriile palestiniene. Iar asta este cuser! Spunea cineva ca in Orientul Mijlociu diplomatia este arta de a amina cit mai mult posibil producerea inevitabilului! Din pacate, acum aceasta afirmatie este mai adevarata ca oricind. Cred ca trebuie sa cadem de acord asupra destinatiei finale si apoi sa gindim pasii intermediari.

Daca o sa o luam treptat, de fiecare data va exista o reactie in societatea israeliana care va clama ca are loc o sinucidere nationala, ca e o rusine etc. Speram ca Statele Unite, in loc sa suspende ajutorul financiar acordat bietilor palestinieni, vor conditiona sprijinul acordat Israelului de modul in care statul evreu asculta sfaturile americanilor. Presedintele Bush si Colin Powell au spus de trei ori Israelului inainte de vizita lui Powell in zona "vrem sa va retrageti din teritorii!", dar nu i-a ascultat nimeni.

Ambasadorul Daniel Kurtzer (SUA)

Putin a taiat craca de sub picioarele Cvartetului. Iar asta face sa se puna si mai abitir intrebarea daca acesta ramine un vehicul viabil pentru politica americana. Toata lumea lauda foaia de parcurs, dar nimic mai mult. Acum chiar si sa o mai lauzi e dificil, dupa ce nu a produs vreun rezultat.

Arestarea coruptilor face diferenta

Gruparea fostului presedintele al Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, Fatah, se confrunta cu imaginea unor lideri care au utilizat fondurile Autoritatii in interese proprii.

Una dintre explicatiile pentru victoria Hamas a fost coruptia din sinul Autoritatii Palestiniene. De multe ori, banii nu au fost o problema, insa au ajuns in banci elvetiene. Cum veti rezolva aceasta problema?

Ambasadorul Afif Safieh (Autoritatea Palestiniana):

Coruptia este un viciu impartasit democratic de toate tarile! Ariel Sharon sau Benjamin Netanyahu nu stateau mai bine la capitolul asta si au fost implicati in scandaluri bine-cunoscute. Motivul victoriei Hamas este ca Fatah a pornit in cursa electorala cu trei handicapuri: in primul rind, se afla de 40 de ani la putere, in diaspora sau la guvernare, si a cunoscut o erodare naturala a popularitatii si astfel a aparut nevoia de schimbare. In al doilea rind, a existat coruptie si proasta administrare, desi nu in masura in care se crede in general. Tarile donatoare si-au urmarit atent donatiile, iar problema a fost ca prea mult din bani s-a oprit in capitalele acestora, la consultanti. Iar in al treilea rind, procesul de pace neconvingator a facut ca Fatah sa fie identificat cu negocierile ineficiente. In plus, au intrat in alegeri cu anumiti candidati, altii au candidat ca independenti si astfel

s-au impartit voturile, au cerut prelungirea datei-limita de depunere a candidaturilor etc. De Fatah este nevoie insa in continuare, pentru ca este laic. Nu multe tari arabe se pot lauda cu partide laice, moderate. Israelul s-a straduit tot timpul sa-l demonizeze pe Yasser Arafat si chiar pe Abu Mazen si au incercat sa creeze impresia lipsei unui partener real de dialog. Acum culeg roadele… Credeti-ma, si eu as prefera sa-i am pe norvegieni ca vecini, in loc de israelieni, dar cred ca pacea este lucrul cel mai important si trebuie sa facem orice este necesar pentru asta.

Ambasadorul Daniel Ayalon (Israel)

Diferenta majora dintre Israel si Palestina nu este ca in Israel nu ar exista coruptie, ci ca in Israel vedem coruptii la inchisoare, in timp ce in Palestina nu. Autoritatea Palestiniana a primit pe cap de locuitor mai multi bani decit europenii in Planul Marshall! Unde sint banii?

Ambasadorul Afif Safieh (Autoritatea Palestiniana):

Bani din care a trebuit sa reconstruim infrastructura pe care ne-ati distrus-o!

Ambasadorul Daniel Ayalon (Israel):

A fost folosita in scopuri teroriste, deci acelea au fost actiuni de autoaparare. Vietile omenesti sint mai importante decit drepturile omului. Nu acordam drepturi celor care vor sa ne omoare.

Riscurile votului democratic in Orientul Mijlociu

Procesul de democratizare a Orientului Mijlociu, tema centrala a administratiei Bush, poate avea urmari neprevazute: prin alegeri democratice ajung la putere organizatii teroriste (Hamas, Hezbollah) sau, in cel mai bun caz, radicale (Fratii Musulmani). Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a trebuit sa raspunda saptamina aceasta in Senatul american intrebarilor adresate atit de democrati, cit si de republicani: strategia administratiei Bush pentru Orientul Mijlociu, construita in jurul promovarii democratiei, este benefica situatiei de securitate? Pe de alta parte, unii comentatori considera ca, prin atragerea in procesul democratic, gruparile extremiste pot fi convinse sa renunte la violenta si sa adopte o conduita politica.

Atentie la promovarea democratiei

Daniel Kurtzer, fost ambasador al SUA in Egipt si Israel considera ca "Exista patru probleme majore in clipa de fata. Unu: de ce nu am inteles societatea palestiniana, astfel incit sa anticipam victoria Hamas? Doi: avem o problema - absenta unui proces de pace si a unei foi de parcurs, pentru ca ele exista doar pe hirtie. Trei: democratizarea. SUA trebuie sa se gindeasca foarte bine cum intentioneaza sa promoveze democratia in viitor. Patru: Israelul trebuie sa-si examineze cu atentie politica contraterorista. Ea este un succes din punct de vedere militar, dar numai militar, si reuseste sa genereze mai multe probleme in societatea israeliana".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.