Prim-ministrul interimar israelian, Ehud Olmert, a afirmat ca Israelul se bucura de sprijinul comunitatii internationale in refuzul sau de a negocia cu Hamas, dar nu a exclus negocieri de pace in problema palestiniana. Luand cuvantul la reuniunea de duminica seara a partidului sau, Kadima, Olmert a spus ca liderii SUA, Marii Britanii, Frantei si Italiei sprijina politica Israelului fata de Hamas. De remarcat ca el nu a mentionat Rusia. Sprijinul international asigura Israelului capacitatea de a-si proteja securitatea "fara a inchide complet caile diplomatice, daca ele exista, catre continuarea progreselor", a spus premierul.

Desi Olmert nu a explicat aceasta fraza, ea poate fi pusa in legatura cu indicatia presedintelui palestinian Mahmud Abbas ca el s-ar putea ocupa de legaturile diplomatice cu Israelul, lasand pe seama Hamas afacerile interne. Ministrul de externe israelian, Tzipi Livni, membra a Kadima, a spus ca invitatia Moscovei adresata Hamas ar putea fisura determinarea comunitatii internationale de a izola Hamas. "Pozitia Rusiei nu este in acest moment acceptata de comunitatea internationala. Aceasta cale prezinta un pericol insinuant: intai accepti sa discuti, apoi iti pui problema de a intelege, apoi de a sprijini financiar si in cele din urma recunosti legitimitatea (unei organizatii extremiste, n.r.). Acest fenomen trebuie combatut", a spus Livni.

Partidul lui Ariel Sharon, in topul preferintelor

Kadima, partidul mozaic infiintat de Ariel Sharon la finele lui 2005, dupa ruptura de Likud, este pe cale sa castige alegerile legislative din luna martie. In aceste momente, mostenirea politica a lui Ariel Sharon pare sa se contureze. Exista insa o ecuatie cu doua necunoscute : starea premierului si prezenta Hamas la putere, la Ramallah. Kadima a pierdut in ultima vreme cateva procente importante in preferintele electoratului.

De la 45 de locuri in Knesset, cat ar fi putut obtine in ianuarie, in momentul internarii lui Ariel Sharon, formatiunea a scazut recent la 38%. Totusi, Kadima este mult inaintea Likud si Partidului Muncii. Kadima are de infruntat un pericol major inaintea alegerilor din martie. Tensionarea relatiilor cu Autoritatea palestiniana, unde Hamas va face jocurile, poate compromite increderea israelienilor in linia pacifista adopotata de Ariel Sharon si continuata de formatiunea centrista.

Ziaristii israelieni considera ca exista o sansa ca partidul Kadima sa castige enorm in popularitate : disparitia lui Ariel Sharon si organizarea de funeralii nationale inainte de alegeri. Presa israeliana este de acord ca rezultatele scrutinului legislativ depind in mare masura de evolutiile de la Ramallah si de capacitatea Hamas de a forma un nou guvern palestinian.

Hamas isi conditioneaza incetarea luptei

Hamas va pune capat luptei sale armate impotriva Israelului daca statul evreu se va retrage din toate teritoriile palestiniene ocupate, a declarat seful Biroului politic al miscarii islamiste, Khaled Meshaal, intr-un interviu acordat cotidianului rusesc Nezavisimaia Gazeta. Meshaal a confirmat ca a acceptat o invitatie pentru negocieri la Moscova, fara a preciza data la care va face vizita. Presedintele rus Vladimir Putin, in tara caruia Hamas nu este considerata miscare terorista, si-a justificat initiativa subliniind ca Hamas a venit la putere "prin alegeri democratice si legitime". Meshaal, in fruntea unei delegatii, efectueaza in prezent un turneu prin mai multe tari arabe si musulmane, printre care Sudan, Turcia, Arabia Saudita si Iran pentru a obtine sprijin cu care sa faca fata presiunilor crescande ale puterilor occidentale.

Moscova nu se grabeste sa livreze arme Hamas

Rusia si-a retras, cel putin deocamdata, promisiunea de a livra fortelor de securitate palestiniene masini blindate si elicoptere."Situatia creata in Orientul Mijlociu dupa victoria Hamas in alegeri nu ne incurajeaza sa livram tehnica militara Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP)", a explicat pentru agentia de presa rusa o sursa bine informata din Ministerul Apararii din Moscova, sub protectia anonimatului. "Deocamdata, am luat o pauza in ceea ce priveste cooperarea militara cu palestinienii", a mai spus sursa citata, potrivit careia livrarea de masini blindate rusesti palestinienilor depinde foarte mult si de felul in care vor evolua in continuare relatiile dintre ANP si Israel. Aceste precizari survin dupa ce Ministerul Apararii din Rusia anuntase ca intentioneaza sa livreze fortelor de securitate palestiniene doua aparate Mi-17 si 50 de autovehicule blindate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.