Aaland, o mica insula finlandeza semiautonoma, a amenintat ca va parasi Uniunea Europeana daca Bruxelles-ul nu ii va acorda permisiunea sa-si pledeze cauza in fata Curtii Europene de Justitie 'CEJ', in litigiu fiind un sortiment de tutun.

Reactia autoritatilor din Aaland a intervenit dupa ce Comisia Europeana a cerut CEJ sa condamne Finlanda pentru ca permite vanzarea unui sortiment de tutun interzis in Uniunea Europeana.

In plus, populatia insulei este afectata din acest an de o serie de alte interdictii dictate de Bruxelles, precum cea referitoare la vanatoare. Pe termen lung, locuitorii insulei ar putea cere sa paraseasca UE, pentru ca nu pot sprijini un tratat european daca nu pot avea nici un cuvant de spus in politica interna a insulei, au explicat autoritatile locale comisarului european pentru comunicare, suedeza Margot Wallstrom.

Aaland a devenit parte a Finlandei in 1921, dar si-a pastrat dreptul la autoguvernare in probleme precum educatia, cultura, sanatatea, politie si posta. Cand Finlanda a aderat la UE in 1996, Aaland a fost de acord sa i se alature, cu conditia pastrarii anumitor drepturi, intre care acela de a mentine suedeza drept singura limba oficiala.

In litigiu se afla acum un sortiment de tutun suedez denumit "snus", interzis in intreaga Uniune Europeana, cu exceptia Suediei, unde este considerat un produs traditional. Acest tutun este vandut pe feriboturi ce fac legatura cu Aaland si constituie o sursa majora de venit pentru insula.

Teoretic, Aaland nu ar putea iesi din UE decat rupand tratatul de aderare si negociind unul "in sens invers", care insa ar trebui aprobat de celelalte state membre, inclusiv de Finlanda.

Deocamdata, unicul precedent este al Groenlandei, care a refuzat sa fie membru cu drepturi depline al UE, ca provincie autonoma a Regatului Danemarcei, pentru a face parte din acordul Teritoriilor de peste Mari.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.