In presa europeana au fost republicate o serie de caricaturi controversate aparute prima data intr-un cotidian danez si care au starnit revolta in lumea islamica. Este vorba de caricaturi in care este infatisat profetul Mahomed iar publicarea lor a fost urmata de actiuni de protest in mai multe tari arabe. In Islam orice reprezentare vizuala a profetului este considerata o blasfemie.

Ziarul francez France Soir, care apare intr-o tara ce detine locul intai in Europa la numar de locuitori musulmani, pune pe prima pagina titlul "Da, avem dreptul sa il caricaturizam pe Dumnezeu", si retipareste o serie de caricaturi in interiorul publicatiei.

Motivatiile si precautiile din France Soir

France Soir spune ca a luat decizia sa le publice din nou fiindca, intr-o societate laica, nici o dogma religioasa nu trebuie sa isi impuna punctul de vedere, adaugand ca controversa starnita pe plan international "nu a contribuit cu nimic la mentinerea echilibrului si a limitelor reciproce in democratie, respectarea drepturilor religioase si a libertatii de expresie".

Ziaristul Dan Culcer, de la Paris, a explicat la BBC ca ziarul si-a luat unele masuri de precautie; intai, in numele dreptului la informare, ziarul arata ca a dorit sa faca cunoscut punctul de plecare al controversei starnite de aceste caricaturi.

"Apoi, France Soir considera necesar sa atraga atentia asupra uneia din caricaturile republicate, care il reprezinta pe Mahomed cu o bomba in turban, si avertizeaza ca nu e bine sa fie asimilati toti credinciosii cu integrismul violent, exclica Dan Culcer. Aceasta e un fel de legenda globala la caricaturile care sunt reproduse."

"Se mai face o precizare interesanta, adauga Dan Culcer, prin publicarea opiniei unui cercetator in stiinte religioase si teolog musulman, care considera ca libertatea presei nu are limite cand se vorbeste despre lucruri concrete dar ca, atunci cand e vorba de atingeri gratuite si fara ratiune la adresa sentimentelor religioase e bine, crede dansul, sa fim mai circumspecti."

O controversa mediatica dar si diplomatica

Intr-o declaratie, ministerul de externe al Frantei a spus ca decizia de publicare a imaginilor reprezinta exclusiv responsabilitatea ziarului France Soir.

Autoritatile franceze sustin dreptul la libertatea de expresie, adaugand ca aceasta libertate trebuie exercitata in spiritul tolerantei si respectului pentru credinte si religii.

Intre timp, si in presa aparuta si in alte ziare europene - din Germania, Italia, Olanda si Spania - au fost retiparite caricaturile condamnate de liderii islamici ca fiind blasfematorii.

In editorialele care insotesc imaginile se spune ca in occidentul laic libertatea de expresie nu ar trebui sa se plece in fata dogmei religioase.

Iar conflictul diplomatic continua si el: Siria s-a alaturat si ea Arabiei Saudite si Libiei, retragandu-si ambasadorul in Danemarca in semn de protest fata de actul initial al publicarii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.