Ministrii de Finante ai Uniunii Europene s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a discuta situatia economica a Uniunii Europene, in conditia aparitiei unor mesaje tot mai pesimiste despre evolutia zonei euro si a principalilor indicatori macroeconomici. Una dintre chestiunile majore abordate in cadrul sedintei s-a referit la politica energetica a UE, in cadrul careia Franta preseaza pentru o relansare a programelor nucleare.

Gerul napraznic din ultima vreme, care a lovit Rusia si estul Europei, a determinat o scadere considerabila a livrarilor de gaze catre o buna parte dintre statele Uniunii Europene (dintre care cele mai atinse sunt Italia, Polonia si Ungaria), scadere care i-a obligat pe oficialii UE sa ia inca o data in discutie, dupa recentul razboi al gazelor, dependenta energetica a Uniunii de Rusia.

Aceasta situatie pare sa ii nemultumeasca si sa ii ingrijoreze foarte mult pe europeni. In cadrul intrunirii ministrilor de Finante ai Uniunii Europene desfasurate ieri, un loc aparte a fost rezervat politicii din domeniul energetic. Thierry Breton, ministrul francez de Finante, a prezentat un memorandum asupra energiei, promis de catre Jacques Chirac inca de pe 5 ianuarie. Documentul, releva cotidianul francez Liberation, este un mesaj transmis celor 25 de state membre ale Uniunii, ce pledeaza pentru energia nucleara. In mod oficial, documentul cere ''sa se ia in consideratie contributia energiei nucleare la securitatea aprovizionarii Uniunii si contributia acesteia la lupta impotriva incalzirii climatice'' precum si sporirea fondurilor alocate cercetarii din domeniul atomic.

Memorandumul mai cere tarilor membre realizarea unui tablou sinoptic al sectorului energetic, care sa cuprinda cererea si oferta (interna si externa) de energie, tipurile de energie utilizate, impactul lor asupra mediului precum si o baza de date despre retelele electrice care sa permita o ameliorare a gestionarii fluxurilor la nivelul UE. Pentru francezi, remarca Liberation, memorandumul de la Bruxelles nu constituie o surpriza. Noutatea, de aceasta data, sta in faptul ca ipoteza nucleara prinde tot mai mult teren la nivel european.

O alternativa ecologica

Cu doar o zi inaintea reuniunii, Tony Blair declansa o consultare nationala asupra viitorului aprovizionarii cu energie a Marii Britanii, in cadrul careia evoca o posibila relansare a programului nuclear.

Problema ridicata de Londra nu se refera numai la o posibila solutie pentru schimbarile climatice, ci si la una concreta a inlocuirii actualelor reactoare, deja imbatranite, care pana in 2020 nu vor mai putea asigura decat 7% din consumul intern de energie (in vreme ce in Franta nuclearul asigura 80% din consum).

O situatie similara observa Liberation si in Spania, unde cresterea cererii de energie din ultimii ani a dat peste cap planurile socialistului Zapatero si ale aliatilor ecologisti de a renunta la domeniul nuclear, si a determinat Guvernul sa prelungeasca licentele actualelor reactoare.

In ceea ce priveste Germania, desi crestin-democratii Angelei Merkel au fost obligati prin alianta cu Verzii sa accepte proiectul de suspendare treptata a activitatilor nucleare pana in 2020, in ultima vreme crestin-democratii au cerut o prelungire cu 17 ani a functionarii actualelor centrale.

Cea mai complicata situatie se inregistreaza insa in Italia, unde, dupa abandonarea din 1987 a oricaror activitati nucleare, s-a ajuns la o dependenta in proportie de 85% de sursele externe.

De mai multe luni insa Guvernul Berlusconi a inceput sa vorbeasca despre o revenire la energia nucleara. In replica, ecologistii italieni, ca si in Germania si Marea Britanie, sustin o orientare catre energiile alternative, mult mai ieftine si mai putin periculoase.

Dar, subliniaza Liberation, unul dintre cei mai puternici ''sustinatori'' ai proiectului nuclear este protocolul de la Kyoto, care in documentele sale finale a considerat ca acest gen de energie este pur ecologic, neemitand gaze cu efect de sera.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.