Moscova admite ca Teheranul „ar putea avea un program militar secret“. Dar cooperarea militara si nucleara cu Iranul e unul dintre obiectivele majore ale Kremlinului

Moscova sustine ca nu se va opune sesizarii Consiliului de Securitate al ONU in legatura cu activitatile nucleare ale Iranului. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a admis chiar ca Iranul ar putea avea "un program militar ascuns".

Dar Rusia si Iranul colaboreaza de mult in domeniul militar, un parteneriat care s-a amplificat chiar in ultimele trei luni. Sinah-1, primul satelit al Iranului, a fost lansat de racheta ruseasca Kosmos la Centrul Spatial Plesetsk pe 28 octombrie 2005. Satelitul urmeaza a fi folosit de iranieni inclusiv pentru servicii de spionaj, lansarea sa stirnind ingrijorare in zona. Institutul de Cercetari Aplicate al Iranului a apelat pentru construirea lui Sinah-1 la compania ruseasca Polyot, platind opt milioane de dolari. Alti doi sateliti iranieni urmeaza a fi lansati curind de Rusia. Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, a admis ca in noiembrie a fost semnat un contract in valoare de un miliard de dolari intre Rusia si Iran pentru livrarea unor rachete cu raza scurta de actiune. 30 de sisteme defensive Tor-M1 vor fi trimise din Rusia intr-un interval de doi ani.

Colaborarea dintre Rusia si Iran ridica probleme. In ciuda obiectiilor formulate de SUA, Moscova a semnat in februarie 2005 un acord pentru construirea primului reactor nuclear al Teheranului. Acesta va aduce un miliard de dolari in buzunarul Rusiei, dar si material si tehnologie nucleara in mina presedintelui Ahmadinejad. Desi clauza contractuala prevede returnarea catre Rusia a deseurilor produse de reactorul iranian de la Bushehr, acestea vor sta cel putin doi ani in Iran ca sa se raceasca. Din aceste deseuri se poate extrage suficient plutoniu pentru a realiza anual 30 de bombe atomice rudimentare.

Rusia destabilizeaza zona Golfului

"Eu cred ca Rusia a pus pe primul plan interesele sale comerciale pe termen scurt, in locul intereselor strategice pe termen lung, vinzind Iranului tehnologii militare si nucleare. Acest lucru va mari posibila amenintare a Iranului la adresa vecinilor sai si va mari riscul destabilizarii regiunii Golfului Persic. Rusia isi mareste exporturile si creeaza locuri de munca in industria nucleara si militara in timp ce Iranul e de acord sa inchida ochii la ce se intimpla in Cecenia", a declarat pentru "Cotidianul" James Phillips, cercetator al fundatiei Heritage.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.