Familiile a aproximativ 400 de copii libieni infectati cu HIV au cerut 4,4 miliarde de euro pentru a renunta la acuzatiile la adresa a cinci asistente medicale bulgare si un medic palestinian, relateaza Reuters. Cele sase cadre medicale, aflate in arest de mai multi ani in Libia, sunt acuzate ca i-au infectat intentionat pe copii cu virusul HIV.

In decembrie anul trecut, Tribunalul suprem din Libia a anulat condamnarile la moarte, dar cei sase vor fi rejudecati si ar putea fi condamnati pentru infectarea deliberata a copiilor.

Donatori din Bulgaria, state ale UE, SUA si Fundatia caritabila Gaddafi (condusa de un fiu al liderului de la Tripoli) au incercat sa dezamorseze conflictul si au infiintat un fond de ajutorare a copiilor infectati. "La o intalnire, toate familiile si-au emis pretentiile si au cerut 10 milioane de euro pentru fiecare copil infectat, dar nu s-a ajuns la nici un acord, in final", a declarat reprezentantul unei organizatii ne-guvernamentale bulgare. Libia a sugerat ca, prin legea islamica, acuzatiile la adresa celor cinci asistente vor fi anulate daca Bulgaria plateste "banii de sange" familiilor copiilor infectati cu HIV.

Bulgaria si statele aliate sustin ca asistentele sunt nevinovate si ca acestea au fost torturate pentru a marturisi infractiunile. Autoritatile bulgare afirma ca epidemia de SIDA a fost semnalata in spitalul din orasul Benghazi, unde lucrau asistentele bulgare, inaintea sosirii lor acolo.

Potrivit unui oficial libian, partile implicate in rezolvarea disputei se vor intalni saptamana aceasta la Sofia, pentru a ajunge la o intelegere privind sumele compensatorii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.