Teheranul va relua imbogatirea uraniului la capacitate maxima si va interzice inspectiile AIEA daca va fi deferit Consiliului de Securitate. Occidentul si Rusia au in vedere varianta Consiliului, dar intirzie impunerea de sanctiuni.

Iranul a amenintat ieri ca va inceta cooperarea voluntara cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), daca programul sau nuclear va fi adus in fata Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta inseamna ca nu va mai permite AIEA sa inspecteze locatiile in care se desfasoara programul nuclear iranian, fara ca vizitele sa fie anuntate cu mult timp inainte. Lipsa acestor inspectii inopinate ar insemna pierderea oricarui control international asupra obiectivelor urmarite de cercetarea nucleara iraniana.

"In cazul in care Iranul va fi adus in fata Consiliului de Securitate, guvernul va fi obligat sa opreasca cooperarea voluntara", a declarat ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki. "Obligatia" in acest caz se refera la o lege adoptata anul trecut in Iran ,ce prevede ca, in cazul deferirii cazului in Consiliul de Securitate, Iranul sa inceteze cooperarea voluntara, dar si sa reia toate activitatile nucleare la capacitate maxima, inclusiv imbogatirea uraniului. Imbogatirea uraniului este considerata de europeni si SUA cea mai grava parte a programului nuclear iranian, deoarece poate produce combustibil atit pentru centrale nucleare, cit si pentru bombe.

Sanctiunile, mai tirziu

Ministrii de Externe ai Frantei, Germaniei si Marii Britanii au anuntat, joi, ca vor cere AIEA deferirea cazului iranian Consiliului de Securitate, dupa ce Teheranul si-a reluat activitatile de cercetare nucleara. Totusi, Franta considera ca este prematur sa se vorbeasca deja de sanctiuni la adresa Iranului, a declarat purtatorul de cuvint al ministrului de Externe al Frantei, Jean-Baptiste Mattei. Germania sustine aceeasi pozitie.

Ministrul britanic de Externe nu a exclus posibilitatea impunerii de sanctiuni, dar tot ca o solutie indepartata: "Exista etape anterioare si exista suficiente exemple in care Consiliul de Securitate a dat rezolutii… care impun obligatii statelor membre, fara a impune sanctiuni", a spus Jack Straw. "Bineinteles, daca Iranul nu se supune, Consiliul de Securitate va lua in discutie posibilitatea sanctiunilor."

Varianta militara, pastrata

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a sustinut, joi, prezentarea cazului in Consiliul de Securitate. SUA au propus aceasta varianta inca din 2003. "Nimeni nu spune ca vor exista sanctiuni imediate. Toata lumea vrea sa dea Iranului o sansa sa isi reconsidere pozitia", a declarat Rice, joi, postului CBS News. Intrebata daca SUA au eliminat varianta utilizarii fortei pentru a impiedica Iranul sa obtina bomba nucleara, Rice a raspuns: "Presedintele SUA nu elimina nici o solutie… Lucram pe cale diplomatica si in momentul de fata nu exista pe agenda parasirea caii diplomatice".

Rusia este contradictorie

Moscova a cerut din nou, vineri, Iranului sa revina asupra deciziei de reluare a imbogatirii uraniului. "Examinam propunerile prezentate, pentru a decide ce trebuie sa faca AIEA, inclusiv oportunitatea de a informa Consiliul de Securitate al ONU", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe. In acelasi comunicat, rusii arata ca poarta consultari cu troica europeana si cu "alte parti interesate".

Cea mai dura declaratie din partea Rusiei a venit insa joi. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a recunoscut atunci ca absenta unei logici economice in activitatile Teheranului de imbogatire a uraniului lasa sa se banuiasca faptul ca "ar putea avea un obiectiv militar ascuns". Ministrul rus al Apararii a anuntat, vineri, ca Moscova va continua contractul in valoare de un miliard de dolari cu Teheranul, prin care se angajeaza sa livreze statului islamic rachete cu raza scurta de actiune. Contractul este criticat de Occident si de Israel.

Ahmadinejad nu face concesii

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat vineri ca tara sa nu va face nici o concesie in domeniul nuclear, in special in privinta combustibilului, in ciuda amenintarilor cu sesizarea Consiliului de Securitate ONU. "Ne promit furnizarea de combustibil nuclear, dar nu ne dau nici macar medicamentele vitale", a declarat presedintele iranian. "Cum putem atunci sa avem incredere in ei si sa nu producem combustibil nuclear?" "Cu intelepciune si putere, Guvernul va rezista si va apara dreptul poporului iranian", a adaugat el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.