Guvernul de la Chisinau continua discutiile "misterioase" cu Gazpromul. De la 1 ianuarie, rusii au oprit furnizarea gazului catre statul moldovean. Gazprom a dublat pretul: cere 160 de dolari pe mia de metri cubi. Intre timp, in apartamentele din Chisinau se instaureaza frigul.

"Negocierile purtate de Guvernul de la Chisinau cu Gazprom sint invaluite intr-un mare mister. Nu se stie ce se discuta si nici care sint contraargumentele oficialilor moldoveni", ne-a declarat ieri analistul Vitalie Ciobanu.

Se pare ca Moldova a facut un nou pas inapoi: conducerea filialei din Transnistria a Moldovagaz a fost pusa sub conducerea Gazpromului, a anuntat ieri Ghenadi Abaschin, presedintele Moldovagaz, citat de Itar-Tass. Rusia incearca, la fel ca in Belarus sau Ucraina, sa preia controlul asupra conductelor de gaze ale Republicii Moldova. "Sistemul integral de transport al gazului va ramine sub autoritatea Chisinaului, insa Gazpromul va prelua controlul asupra Tiraspoltransgaz", a declarat Oleg Reidman, consilierul economic al presedintelui Voronin.

Gazprom alimenteaza Transnistria gratis

Pina in noiembrie 2005, Gazprom detinea 51% din actiunile Moldovagaz, statul moldovean 35,33% si Guvernul separatist avea 13,44%. In noiembrie anul trecut, Tiraspolul a renuntat gratis la partea sa in favoarea Gazpromului, in schimbul gazului rusesc pentru care nu plateste nimic. Astfel, Rusia a reusit sa-si consolideze influenta pe piata economica din Republica Moldova.

Motivatia reala a conflictului ruso-moldovenesc este una politica. Voronin a refuzat, in decembrie 2003, planul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean, moment in care relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat. "In acest context imi este teama sa nu se ajunga la niste cedari unilaterale in alte chestiuni, politice, de pilda Transnistria", ne-a declarat Vitalie Ciobanu.

Moldovenii tremura, politicienii tac

"Temperatura agentului termic de care beneficiaza consumatorii capitalei a scazut cu 10-15% ca rezultat al micsorarii cu 10-15% a volumului de gaze naturale livrate Termocom", a declarat Dionisie Antocel, presedintele Termocom citat de agentia de stiri Flux. Frigul este tot mai mare in apartamentele din Chisinau, insa dezbaterile pe aceasta tema lipsesc cu desavirsire din discursul politicienilor moldoveni.

"Partidele prefera sa treaca sub tacere aceste lucruri, ceea ce este inacceptabil pentru un partid care se gindeste la interesul national", considera Vitalie Ciobanu. Televiziunea publica de la Chisinau nu a difuzat date despre negocierile dintre cele doua tari in ceea ce priveste pretul gazului. "Nu ofera absolut deloc informatii despre chestiunea gazului care ne afecteaza in mod direct", ne-a declarat Vitalie Ciobanu. O eventuala majorare a pretului la 160 de dolari pe mia de metri cubi de gaz ar avea efecte minore asupra economiei Republicii Moldova. 90% din industrie a fost plasata, in perioada sovietica, in partea de est a Nistrului.

Kievul cauta premier

"Demiterea guvernului Ehanurov vizeaza destabilizarea vietii politice a tarii", a declarat ieri Victor Iuscenko, presedintele Ucrainei. "Decizia Radei Supreme privind demiterea premierului si a Guvernului a fost initiata de acele forte politice din Parlament care nu doresc schimbari pozitive in tara", a mai spus Iuscenko. Presedintele ucrainean a aparut la Astana, in Kazahstan, brat la brat cu omologul sau rus. "Acordul in privinta gazelor naturale este echitabil si just", au apreciat cei doi lideri, intr-o conferinta comuna. "Ucraina va respecta cu strictete acordurile cu Rusia si Europa", a mai spus Iuscenko. Benita Ferrero Waldner, comisarul european pentru politica de vecinatate a UE, a salutat ieri decizia Legislativului de la Kiev de a demite guvernul.

Intrebarea care sta pe buzele tuturor este cine conduce in acest moment Executivul ucrainean. Putin se poarta de parca nu ar fi aflat de decizia demiterii Guvernului ucrainean si a afirmat ca il asteapta la Moscova pe "premierul Ehanurov". Kievul se confrunta insa cu o grava criza politica, fostul premier Ianukovici aratindu-se "dispus" sa preia friiele Guvernului. Cheia stabilizarii situatiei din tara este in mina lui Timosenko. Fostul premier "portocaliu" poate inclina balanta la alegerile legislative din martie, ea fiind curtata atit de dreapta, cit si de stinga politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.