Teheranul si-a reluat cercetarile in domeniul nuclear, la care renuntase de bunavoie in urma cu doi ani. Rusia s-a alaturat protestelor internationale, conduse de SUA si UE, care cred ca Iranul vrea sa produca bombe nucleare

Iranul a indepartat sigiliile plasate de ONU la uzina de imbogatire a uraniului de la Natanz si a reluat ieri cercetarile in domeniul combustibilului nuclear. "Centrele de cercetare nucleara si-au reluat activitatea", a anuntat Mohammad Saeedi, adjunctul sefului Organizatiei pentru Energie Atomica din Iran. El a adaugat ca activitatea se va desfasura sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), asa cum s-a desfasurat si inlaturarea sigiliilor. Saeedi a negat faptul ca Iranul ar reincepe producerea de combustibil nuclear la Natanz: "Exista o diferenta intre cercetare si producerea de combustibil nuclear..., care este in continuare suspendata", a spus el.

Cu toate acestea, diplomati citati de Reuters au declarat ca Iranul planuieste sa puna in functiune cele 164 de centrifuge de la Natanz, pentru obtinerea de combustibil nuclear. Uraniul este imbogatit prin rotirea in centrifuge la viteze supersonice. Procesul ar dura insa citiva ani pentru obtinerea de combustibil care sa poata fi utilizat la construirea de bombe atomice. AIEA nu a putut oferi ieri detalii despre ce activitati vor desfasura iranienii la uzina. Cele cinci membre ale Consiliului de Securitate al ONU au trimis pina luni mesaje Iranului prin care ii cereau sa nu isi reia cercetarea nucleara. SUA au dorit ca acele cinci state nucleare sa trimita un mesaj comun Teheranului, dar, la opozitia Chinei, s-au multumit cu aceste mesaje individuale.

Prim pas catre bomba

SUA au calificat actiunea Iranului ca un prim pas in obtinerea unei bombe nucleare: "Iranul face inca un pas deliberat catre imbogatirea uraniului, care creeaza materia pentru bombe nucleare", a declarat Gregory L. Schulte, reprezentantul SUA la AIEA. "Regimul continua sa aleaga confruntarea in locul cooperarii", a spus Schulte. Uniunea Europeana a denuntat miscarea Teheranului: "Aceste activitati sint clar legate de imbogatirea uraniului. Este un pas intr-o directie gresita", a spus Cristina Gallach, purtatoare de cuvint a inaltului reprezentant pentru politica externa a UE, Javier Solana.

Cele 25 de membre ale UE se consultau ieri pentru a adopta un raspuns coordonat. Diplomati europeni au declarat ca vor cere o intrunire de urgenta a AIEA, in care sa se ia in discutie prezentarea cazului iranian in Consiliul de Securitate, pentru adoptarea de sanctiuni. Statele europene au reactionat insa si individual in fata provocarii iraniene: presedintele francez, Jacques Chirac, a cerut Iranului sa respecte angajamentele luate, in conditiile in care i se recunoaste dreptul de a utiliza energia nucleara in scopuri pasnice. Ministerul britanic de Externe a anuntat ca acest pas "pune in pericol procesul de negociere". O intilnire intre ministrii de Externe ai "troicii" europene care au negociat in ultimii ani cu Iranul (Marea Britanie, Franta, Germania) era prevazuta pentru joi.

Rusia se ingrijoreaza

"Intentia Iranului de a relua in curind activitati legate de imbogatirea uraniului provoaca ingrijorari", a spus ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El a subliniat ca aceasta decizie "incalca moratoriul dintre Iran si tarile europene, inregistrat la AIEA".

Serghei Ivanov, ministrul rus de Interne, a declarat: "Sper ca nu se va ajunge la razboi, dar problema iraniana exista si trebuie tratata prin mijloace diplomatice". Rusia, care dezvolta afaceri strategice cu Iranul, s-a opus pina acum impunerii de sanctiuni Iranului. Lavrov a anuntat ca Rusia va continua negocierile cu Iranul privind propunerea de a imbogati uraniu pentru Teheran pe teritoriu rusesc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.