Vestea ca un tren cu 600 de persoane a fost atacat pe 1 ianuarie in drum spre Marsilia de o gasca de maghrebieni a ajuns in presa abia dupa trei zile, dupa ce Chirac a ridicat starea de urgenta. Trei suspecti au fost retinuti, dar majoritatea celor 50 de vandali au reusit sa scape.

"Este o rusine faptul ca autoritatile au raspuns abia dupa trei zile si ca nimeni nu-si asuma responsabilitatea", ne-a declarat Javier Gomez, corespondent El Razon la Paris. Chiar si presa franceza se arata surprinsa de faptul ca informatia a aparut abia marti seara: "O lunga tacere care ne face sa ne intrebam asupra nivelului de informare si a actiunilor autoritatilor publice in decursul ultimelor 48 de ore", scrie ,,Le Figaro". Scandalul ocultarii acestei informatii este cu atit mai mare cu cit presedintele Chirac decreta marti ridicarea starii de urgenta, laudind "mobilizarea deplina a autoritatilor din timpul revoltelor din periferii" si considerind ca decizia sa este motivata de "situatia din ultimele saptamini".

Incidentul s-a intimplat pe 1 ianuarie, in jurul orei 6.00, in trenul de pe ruta Nice-Marsilia.

Teroare in tren

Timp de trei ore, aproximativ 600 de calatori au fost terorizati de 50 de "tineri" care i-au amenintat cu moartea, i-au jefuit si au agresat sexual doua fete. Conductorul a oprit de mai multe ori trenul, dar in lipsa agentilor de securitate, care au coborit pe parcurs, calatorii au fost lasati la mina agresorilor. Abia dupa ce jandarmii au reusit sa puna, treptat, stapinire pe tren, situatia s-a calmat. Pasagerii terorizati s-au temut sa depuna marturie, astfel incit politia nu a putut retine decit trei persoane de origine maghrebiana: Aziz Ed Doubia, Ashraf Bouzizoua si un minor.

Autoritati impotente

Ieri, politia a dezvaluit faptul ca banda de agresori fusese de fapt retinuta inca din seara de Revelion, in gara din Nice. Aproximativ 100 de scandalagii au ajuns la Nice cu trenul, dupa ce au amenintat un calator cu arma, furindu-i un joc video si dupa ce au distrus cu cutitul scaunele din compartiment. 70 dintre ei au fost perchezitionati si controlati de politia din Nice, care a gasit doar un pumnal. Politia i-a retinut pe 20 dintre acestia pina a doua zi, eliberindu-i pe ceilalti din lipsa de probe. Mai multe zeci de jandarmi si politisti i-au insotit totusi pina la gara, unde acestia s-au imbarcat in trenul spre Marsilia. Siguranta calatorilor a ramas insa in sarcina a patru agenti de securitate, care pe la mijlocul rutei au decis ca "situatia e sub control", coborind din tren.

Reactii electorale

Ministrul de Interne Nicolas Sarkozy a anuntat, miercuri seara, instituirea unei "politii feroviare", ca urmare a incidentului de pe 1 ianuarie. "Nu este o solutie. Au anuntat si dupa atacul dintr-o scoala ca introduc politie in scoli, dar n-au facut-o. Spun asta doar ca sa calmeze spiritele, dar nu au solutii pentru problemele reale", considera corespondentul spaniol. Javier Gomez constata ca "Franta s-a oprit complet pina la alegerile din 2007. Este cel mai mare vid politic din istoria Frantei. Din 2002, Chirac vorbeste, dar nu face niciodata nimic". De altfel, si prelungirea starii de urgenta, in timpul revoltelor din periferii, a fost tot o miscare electorala, datorita faptului ca Sarkozy crestea in sondaje.

Cenzura mediatica

In timpul crizei periferiilor, corespondentii straini la Paris au fost "invitati" de Guvernul francez sa nu mai "exagereze", in relatarile lor, despre violentele stradale, povesteste corespondentul spaniol. "Ne-au spus clar ca exageram. Fiecare era apoi liber sa considere ca asta inseamna ca nu vom mai avea interviuri sau exclusivitati", ne-a declarat Javier Gomez. Presa straina nu s-a prea sinchisit de panica Guvernului francez, insa cea nationala a continuat sa fie "foarte precauta" in relatari.

Nivelul propagandei de stat in canalul semiprivat TF1 si in agentia de presa AFP este aproape la fel de grav ca in Belarus sau Maroc, considera jurnalistul spaniol. Intrebat daca la intilnirea cu presa, de miercuri, Chirac a raspuns jurnalistilor straini de ce informatia cu trenul atacat a fost ocultata pina marti seara, Gomez ne-a spus: "Chirac nu raspunde la intrebari decit in conferintele de presa comune cu alti sefi de stat. Este un fel de rege, are toate prerogativele, dar nu-si asuma nici o responsabilitate. Franta, desi spune ca e a cincea Republica, e de fapt cea mai evidenta monarhie din Europa".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.