Un material publicat ieri de catre cotidianul francez Le Nouvel Observateur atrage atentia asupra faptului ca societatea mixta, ruso-austriaca, RosUkrEnergo, ce a fost desemnata sa asigure aprovizionarea cu gaz a Ucrainei pe urmatorii cinci ani de zile, la un pret de 95 de dolari mia de metri cubi, ridica tot mai multe semne de intrebare la Kiev.

Citand presa ucraineana, Nouvel Observateur releva ca, RosUkrEnergo, o companie lipsita de transparenta, a facut deja obiectul unei anchete criminale in Ucraina. Mai mult, OleksanderTourtchinov, fost director al Serviciilor de Securitate, considera ca actualul contract este o ''tradare a intereselor nationale'' ale Ucrainei. Prin intermediul acordului, RosUkrEnergo va fi singurul furnizor de gaze naturale al Ucrainei, care, recurgand la o strategie de amestecare a gazelor de diferite preturi, va reusi sa achite catre Gazprom cei 230 de dolari ceruti pentru mia de metri cubi. RosUkrEnergo a fost creata in 2004 pentru a inlocui Euraltransgaz. Rolul sau era acela de a intermedia tranzitul gazelor turkmene intre Gazprom si Naftogaz, aceasta din urma apartinand Ucrainei. Suisse Arosgas Holding, ramura Gazprom inregistrata in Elvetia detine 50% din RosUkrEnergo. Cealalta jumatate este detinuta de Centragas, societate austriaca, filiala a grupului de investitii Raiffeisen, despre care nu se stie de cine este condusa.

Legaturi cu crima organizata

In vara trecuta, aminteste cotidianul francez, Serviciile de Securitate ucrainene au anchetat legaturile dintre Naftogaz, RosUkrEnergo si grupari despre care se banuia ca au legaturi cu celebrul Semion Moguilevitch, rus de origine ucraineana si cap al crimei organizate din Kiev, cautat inclusiv de FBI. In felul acest, potrivit lui Tourtchinov, exista o legatura stransa intre mafia rusa, cea ucraineana si compania RosUkrEnergo.

Cu toate ca Mogulievitch a respins orice acuzatie de implicare in razboiul gazelor, Oleksander Zintchenko, vechi reprezentat al administratiei Iuscenko, declara ca acordul semnat miercuri reprezinta o ''solutie fortata si tenebroasa'', si ca Ucraina ar trebui sa se fereasca de orice intermediar obscur. In ceea ce-l priveste pe seful Serviciilor Secrete, Tourtchinov, acesta declara ca ar fi primit saptamana trecuta un ordin personal de la presedintele Iuscenko de suspendare a anchetei asupra RosUkrEnergo, datorita implicarii, sustine el, apropiatilor lui Iuscenko in aceasta afacere. Conform unei declaratii a fostului premier Iulia Timosenko, publicata saptamana trecuta de presa de la Kiev, intermediarul RosUkrEnergo castiga anual cate 7 miliarde de metri cubi de gaz din afacerile cu Ucraina.

Moldova inca mai negociaza

Desi nici autoritatile de la Chisinau si nici cele de la Sofia nu au reusit sa ajunga la un acord cu furnizorul de gaze rus Gazprom in privinta pretului de achizitionare a gazelor naturale, ministrul Industriei si Infrastructurii din Moldova, Vladimir Antosii declara ca un prim pas a fost realizat in acest sens.
Potrivit lui Antosii, livrarea gazelor catre Moldova va fi asigurata de catre o societate mixta, cu participarea companiei de stat ucrainene Naftogaz si a grupului RosUkrEnergo (care se ocupa de distribuirea gazelor catre Ucraina), societate ce va fi infiintata la 1 februarie. Gazprom anuntase marti ca importurile de gaze in Ucraina vor fi realizate de RosUkrEnergo, companie ai carei actionari sunt filiale Gazprom si ale bancii Raiffeisen si asupra careia Kievul nu are nici un control.

Negocierile care se poarta intre Guvernul de la Chisinau si Gazprom nu au afectat insa aprovizionarea Moldovei. Potrivit ministrului citat, consumul de gaze nu a scazut in ultimele zile decat cu 15 procente, fapt care nu a afectat nici consumatorii casnici si nici sectorul industrial.

UE cauta noi furnizori

Dupa acest conflict fara precedent, Rusia va ramane unul dintre cei mai importanti furnizori de gaze naturale ai Uniunii Europene, insa gruparea va incepe sa caute furnizori alternativi.

"Rezervele rusesti de gaze naturale vor ramane coloana vertebrala a sistemului energetic european, insa va trebui sa tragem anumite invataminte din ceea ce s-a intamplat in ultimele zile", a declarat Martin Bartenstein, ministrul austriac al Economiei, citat de agentia Reuters. Importurile europene de gaze naturale provin, in proportie de 25%, din Rusia.

Oficialul european a mai aratat ca UE trebuie sa reduca dependenta fata de importurile rusesti, prin eficientizarea sectorului, producerea de energie regenerabila, investirea in infrastructura de profil. El a mentionat ca o alta varianta pe care statele UE ar trebui sa o aiba in vedere este cea a gazului natural lichefiat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.