Curtea Suprema de Justitie din Libia a decis duminica rejudecarea celor cinci asistente medicale bulgare si a unui doctor palestinian. Libia ii acuza de imbolnavirea voluntara cu SIDA a peste 400 de copii. Bulgaria rascumpara viata cetatenilor sai: un program nou constituit cu fonduri europene lupta impotriva raspindirii maladiei chiar din Libia.

"Am acceptat recursul celor sase", se afirma in comunicatul remis de Curtea de Justitie libiana. Procesul se va intoarce la Curtea din Benghazi, cea mai inalta Curte de Justitie libiana cerind reanalizarea probelor. Curtea din Benghazi va redeschide procesul pe 31 ianuarie 2006, fiind de asteptat ca libienii sa accepte noi probe ale apararii. Oficialii libieni s-au limitat la a oferi stirea fara a face vreun comentariu. Osman Bizanti, avocatul libian al celor cinci asistente bulgare, a declarat insa ca va cere Curtii din Benghazi sa-i elibereze clientele in ianuarie. "Este foarte posibil sa se dispuna eliberarea lor", a declarat Benghazi, informeaza agentia Novinite.

Bani pentru singe

Un diplomat occidental din capitala Libiei a declarat, sub protectia anonimatului, ca sint sanse foarte mari ca la inceputul anului viitor asistentele sa revina in Bulgaria. Mai mult, el considera ca intreaga afacere se va rezolva "printr-un ajutor financiar" oferit de Sofia copiilor infectati cu HIV.

Ministrul libian de Externe l-a informat pe omologul sau bulgar ca ar putea exista o solutie pentru eliberarea asistentelor, una in acord cu legea islamica. Daca parintii accepta, singele poate fi platit cu bani. Anterior, oficialii libieni au cerut suma de 10 milioane de dolari pentru fiecare copil infectat, ceea ce inseamna jumatate din datoria externa a Sofiei. Ivailo Kalfin, ministrul bulgar de Externe, a respins oferta.

Coincidente graitoare

Cu doua zile inaintea anuntarii rejudecarii cazului, vineri, Bulgaria a anuntat crearea unui fond pentru ajutorarea copiilor bolnavi din Libia, in parteneriat cu Uniunea Europeana, SUA, Marea Britanie si alte state. Presedintele Pirvanov e hotarit sa pregateasca opinia publica din Bulgaria ca trebuie sa plateasca pentru eliberarea lor, anuntind ca pretul poate fi "foarte ridicat", scria luni "Le Figaro". Sint si alte indicii ca Bulgaria intentioneaza sa foloseasca fonduri europene pentru a face o plata mascata. Bruxelles-ul si Sofia au semnat o intelegere pe 5 septembrie pentru finantarea unui program de tratament al bolnavilor de SIDA din Libia, potrivit publicatiei "Der Spiegel".

Un diplomat libian citat luni de "Le Figaro" explica modul in care ar putea decurge tranzactia de eliberare a asistentelor medicale din Bulgaria. Familiile trebuie sa-si retraga plingerea, lucru posibil potrivit legii libiene. Sentinta ar putea fi apoi schimbata in inchisoare pe viata. Cele cinci asistente ar putea fi transferate in Bulgaria pentru ispasirea pedepsei in urma negocierilor cu guvernul bulgar.

Multumiri lui Mos Craciun

"Decizia Curtii de Justitie libiene confirma sperantele noastre intr-un sfirsit pozitiv al procesului celor cinci asistente", a declarat ieri Gheorghi Pirvanov, presedintele bulgar. "Sentinta nedreapta de condamnare la moarte a fost anulata si cu totii speram ca rejudecarea va lua in calcul toate argumentele apararii", a mai spus Pirvanov. "Aceasta este cea mai buna veste pe care o puteam primi de Craciun", a declarat avocatul bulgar Trayan Markovski, cel care coordoneaza de fapt apararea.

Libia laudata

UE si SUA au salutat decizia justitiei libiene. "Ar trebui gasita o modalitate ca cei sase sa revina cit mai repede acasa", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul oficial al Departamentului de Stat. UE a salutat prompt decizia justitiei libiene. "Faptul ca decizia de condamnare la moarte nu a fost confirmata reprezinta un semn bun", a declarat ieri un purtator de cuvint al Comisiei Europene.

Compensatii financiare agreate

Pe un forum deschis la 1 decembrie pe agentia de stiri Novinite, majoritatea bulgarilor care posteaza sint de acord cu platirea unor compensatii materiale pentru eliberarea asistentelor. Tonul devine pe alocuri agresiv, unii forumisti cerind chiar trimiterea armatei pentru a rezolva criza.

Ghaddafi a jucat tare

Scandalul infectarii copiilor cu HIV a fost declansat in urma dezvaluirilor facute de publicatia libiana "La", in 1998. Stirea ca peste 400 de copii au fost infectati cu HIV i-a socat pe libieni. Prima reactie a colonelului Ghaddafi a fost sa inchida publicatia. Apoi a dispus arestarea cadrelor medicale din Filipine, Polonia, Ungaria si Bulgaria care lucrau in spitalul Benghazi, acuzate ca au infectat deliberat copiii. Marturiile unor microbiologi straini, care au ajuns la concluzia ca imbolnavirea s-a produs din cauza starii materiale precare si a refolosirii acelor, n-au fost admise niciodata la tribunal.

In final, cinci asistente medicale si un medic din Bulgaria, impreuna cu un medic palestinian, au fost facuti responsabili de tragedie. Odata ce a fost gasit un tap ispasitor, cazul a fost prezentat intr-o alta lumina. Agentiile straine de spionaj, in special CIA si Mossad, au fost acuzate ca au organizat infectarea cu HIV, colaborind cu asistentele bulgare, in cadrul unui complot international impotriva Libiei.

Condamnate la moarte

Lista acuzatiilor aduse cadrelor medicale a cuprins circa 1.600 de pagini. Asistentele medicale bulgare au fost invinuite si ca ar fi consumat alcool, ceea ce e cu desavirsire interzis in Libia, dar si ca au facut sex extraconjugal. Cele cinci asistente au fost fortate sa-si marturiseasca vina, fiind torturate zilnic de catre politie. Au fost batute, agresate sexual si supuse la electrosocuri. Procesul a fost aminat in mai multe rinduri. In mai 2004, asistentele medicale din Bulgaria si doctorul palestinian au fost condamnati la moarte. Doctorul bulgar a scapat de pedeapsa capitala, fiind condamnat la patru ani de inchisoare. In timpul anuntarii sentintei, circa 100 de politisti inarmati au inconjurat Curtea de judecata.

Pedeapsa lui Ghaddafi

Sofia are bune relatii economice cu Tripoli. Libienii cumpara armament din Bulgaria, iar zeci de mii de bulgari lucreaza in Libia. Guvernul bulgar aproape a ignorat cazul la inceput. Dupa ce asistentele medicale au fost condamnate la moarte, Bulgaria a declansat o campanie sustinuta pentru eliberarea lor. Presedintele Gheorghi Pirvanov s-a intilnit in mai anul acesta cu colonelul Ghaddafi pentru a discuta soarta celor cinci. Avionul presedintelui bulgar a fost obligat sa zboare de citeva ori in jurul orasului. Intre timp, Ghaddafi i-a asezat pe parintii copiilor infectati pentru a-l intimpina cu proteste pe Pirvanov.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.