Ministrul nipon de Externe, Taro Aso, a declarat, ieri, ca dezvoltarea militara a Chinei constituie o amenintare, din cauza lipsei de transparenta a autoritatilor de la Beijing, relateaza Reuters. Oficialii chinezi nu au ezitat sa dea o replica dura declaratiilor sefului diplomatiei nipone pe care le-au calificat "foarte iresponsabile".

"O tara vecina are bomba atomica si cheltuielile sale militare au crescut in ultimii 12 ani. Nu exista transparenta si eu consider acest lucru un motiv de ingrijorare, o amenintare", a declarat Aso la o conferinta de presa. Totusi, un purtator de cuvant al Ministerului nipon de Externe a precizat ca Tokio nu considera armata chineza o "amenintare directa", dorind sa sublinieze ca Japonia nu se asteapta la o invazie a trupelor Chinei. Chiar si asa, reactia Beijingului la comentariile lui Aso a fost extrem de dura.

"China se mentine pe calea dezvoltarii pasnice. Este cu totul iresponsabil pentru ministrul japonez de Externe sa faca astfel de remarci. Nu ne putem abtine sa nu ne intrebam care este adevaratul substrat pentru exprimarea unor astfel de sentimente fara nici un fel de baza", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Qin Gang. Acesta a precizat ca dezvoltarea militara a Chinei a contribuit la mentinerea pacii si stabilitatii in beneficiul vecinilor sai, inclusiv Japonia.

Rugat sa comenteze declaratiile lui Aso, seful de cabinet al premierului japonez, Shinzo Abe, s-a abtinut sa califice China drept o amenintare directa la adresa Japoniei. In schimb, Abe a precizat ca este de acord cu Aso in ceea ce priveste necesitatea unei mai mari transparente din partea Chinei in privinta cheltuielilor sale militare, adaugand ca in aceasta privinta, parerile sale si cele ale premierului Junichiro Koizumi nu difera prea mult de cele ale lui Taro Aso.

Potrivit agentiei Reuters, comentariile lui Aso ar putea arunca o umbra asupra discutiilor dintre China si Japonia de la Natiunile Unite referitoare la reformarea ONU, discutii programate sa inceapa luni, la Beijing. Japonia a demarat o campanie destinata ocuparii unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU, o eventualitate cu care unele state asiatice, printre care si China, nu sunt de acord.

Relatiile dintre Tokio si Beijing au cunoscut multe momente tensionate in acest an. Printre altele, premierul chinez Wen Jiabao a refuzat sa-l intalneasca pe omologul sau japonez, in semn de protest fata de vizita lui Koizumi la templul Yasukini, considerat de Beijing un simbol al militarismului nipon.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.