In ultimii doi ani, presedintele George W. Bush nu a contenit in a-i asigura pe americani ca este nevoie de un mandat pentru ca cineva sa le asculte convorbirile telefonice.

In aprilie 2004, in timpul unui discurs sustinut in Pennsylvania, Bush spunea ca "orice interceptare telefonica se face in baza unei hotarari judecatoresti". In iulie 2004, vorbind despre Patriot Act, tot el afirma ca "orice actiune de supraveghere se face cu aprobarea instantei". Nu au fost singurele declaratii prin care presedintele sustinea ca nimeni nu incalca legea. Apoi a izbucnit scandalul, dupa ce "The New York Times" a publicat un articol in care afirma ca Bush a semnat un ordin secret prin care agentiile de securitate erau abilitate sa asculte convorbirile americanilor aflati peste granita, in conditiile in care acestia erau suspecti de terorism. Mai mult, "Newsweek" scrie ca Bush a incercat sa convinga conducerea ziarului sa nu publice articolul referitor la interceptarea apelurilor telefonice. Casa Alba a refuzat sa comenteze aceste presiuni.

Practica veche

In plus, presa americana anunta, ieri, ca Bush nu este singurul care a permis serviciilor secrete sa "traga cu urechea" fara mandat judecatoresc. Bill Clinton a semnat un ordin asemanator, in februarie 1995, precedat de un altul, de interceptare a convorbirilor telefonice ale spionului Aldrich Ames. La fel a procedat si Jimmy Carter, cand, la 23 mai 1979, a semnat un ordin executiv prin care "procurorul general era autorizat sa dispuna monitorizare electronica fara acceptul tribunalului".

De altfel, problema constitutionalitatii ordinului prezidential a lansat o adevarata dezbatere in SUA, organizatiile de aparare a drepturilor omului afirmand ca este vorba despre o incalcare flagranta a Constitutiei. Numai ca singura problema a presedintelui pare a fi scurgerea de informatii catre "The New York Times". Dupa ce a declarat raspicat ca are autoritatea legala de a face acest lucru si ca a reautorizat programul de supraveghere de peste 30 de ori dupa atacurile din 11 septembrie, Bush a ordonat o ancheta care sa identifice vinovatul de "actul rusinos al dezvaluirii operatiunii serviciilor de informatii".

Dar lucrurile nu se opresc aici. Seful Agentiei pentru Securitate Nationala, Michael Hayden, afirma ca programul de ascultare a permis interceptarea convorbirilor fara legatura cu al Qaida, iar judecatorul James Robertson, unul dintre cei 11 membri ai Curtii de Supraveghere a Serviciilor de Informatii Externe (FISA), si-a prezentat demisia fara a furniza explicatii.

Cosmarul new-yorkezilor

In timp ce americanii se intreaba daca le sunt ascultate telefoanele, au scapat macar de o grija. Greva angajatilor retelelor de transport din New York i-a trimis sa faca sport, cei care nu au masina deplasandu-se la munca cu bicicleta sau cu rolele. Problema este ca politia a anuntat ca orice masina care intra in Manhattan trebuie sa aiba minimum patru calatori, pentru fluidizarea traficului, drept care multi dintre ei sunt nevoiti sa mearga pe jos. Greva celor 34.000 de angajati provoaca municipalitatii pierderi de 400 milioane de dolari, zilnic. Un judecator a impus sindicatului o amenda de un milion de dolari pentru fiecare zi de greva, dar transportatorii au facut recurs.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.