Doua ore a durat starea de alerta, din momentul accidentului pana la stabilirea diagnosticului. Abia revenit dupa atacul vascular suferit duminica seara, primul-ministru al Israelului, Ariel Sharon, a inceput sa faca glume pe seama colectivului de medici. Ba s-a gandit chiar sa plece acasa. A fost convins sa ramana. Pana astazi. "Sunt bine. Nu mi-ar fi stricat putina vacanta".

"Dorim sa mai ramana o noapte la noi, pentru ca dupa externare sa-si poata prelua imediat functia de premier", declara profesorul in neurologie al spitalului Hadassah Ein Karem, Tamir Ben Hur. "Nu exista sechele. Cheagul de sange a fost inlaturat, circulatia sangelui restabilita... In urmatoarele saptamani, domnul Sharon va fi invitat la o serie de examene", a adaugat medicul. Incercand sa spulbere orice urma de ingrijorare afisata atat la nivelul clasei politice a tarii, cat si al opiniei publice, profesorul Yaacov Nefestak a subliniat, la randul sau, ca Sharon nu "sufera de grave probleme de sanatate... Exista tot felul de zvonuri vizand starea premierului. Vreau sa va asigur ca nu si-a pierdut nici un moment constiinta, nu au existat tulburari mentale. A existat un singura problema de exprimare verbala in momentul respectiv. Atat si nimic mai mult", a subliniat specialistul.

Bibi vs Shalom

Pe acest fundal, ieri au inceput alegerile primare in fostul partid al lui Sharon, Likud, marea organizatie a dreptei israliene, serios afectata de plecarea acestuia. Dintre cei patru candidati inscrisi la sefia partidului, doi figureaza ca mari favoriti ai scrutinului. Este vorba de Benjamin Netanyahu, fost prim-ministru, si Sylvan Shalom, seful diplomatiei de la Ierusalim. Totusi, potrivit unui recent sondaj, Netanyahu este creditat cu 40 la suta din sufragii, in timp ce principalul sau contracandidat ar putea obtine 23 la suta din voturile celor 130.000 de membri ai Likud. Pentru a fi ales din primul tur, un pretendent trebuie sa intruneasca acceptul a 40 la suta din votanti. In caz contrar, se convoaca un al doilea vot. Ceilalti doi participanti sunt Moshe Feiglin, lider al fractiunii de extrema dreapta a partidului, si Israel Katz, ministrul agriculturii. Primele rezultatele urma sa fie anuntate in cursul noptii.

UE avertizeaza

Intre timp, in Fasia Gaza, unde electoratul se pregateste si el de alegeri legislative, in prima luna a anului viitor, eventualitatea unei victorii a miscarii Hamas a determinat Uniunea Europeana sa atraga atentia Autoritatii palestiniene ca o astfel de perspectiva va face dificila colaborarea. Aflat saptamana trecuta intr-o vizita la terminalul de la Rafah, la frontiera dintre Fasia Gaza si Egipt, Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, a explicat ca, in principiu, Bruxelles nu se opune participarii Hamas la testul parlamentar din 25 ianuarie, dar a avetizat in legatura cu consecintele venirii la putere a acestei miscari, care nu recunoaste Israelul si care a declarat ca nu are de gand sa renunte la violenta. "Eu sunt ingrijorat pentru ceea ce se va inampla dupa alegeri", a spus Solana la o conferinta de presa. "Am spus de la bun inceput ca Uniunea nu poate sustine o putere politica pentru care violenta inseamna o practica de lucru", a adaugat diplomatul european.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.