Victoria presedintelui Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, in alegerile prezidentiale din 2 noiembrie 2004 a fost proclamata joi in mod oficial, in pofida unei contestatii initiate de un grup de reprezentanti democrati, informeaza agentiile internationale de presa.
Vicepresedintele Dick Cheney, care detine si functia de presedinte al Senatului SUA, a anuntat ca George W. Bush a obtinut 286 de voturi electorale, fata de 252 acumulate de contracandidatul sau democrat, John Kerry.

Camera Reprezentantilor si Senatul, ambele dominate de republicani, au votat, in mod covarsitor in favoarea incheierii procesului electoral, procedura pe care un grup de alesi democrati a incercat fara succes sa o impiedice prin contestarea rezultatelor alegerilor din statul Ohio. O reprezentanta democrata a acestui stat, Stephanie Tubbs Jones, si o senatoare, de asemenea democrata, din California, Barbara Boxer, au contestat pe parcursul traditionalei numarari a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electorilor rezultatele scrutinului din Ohio. Treizeci de alti congresmeni s-au alaturat demersului intrerprins de Tubbs Jones si Boxer. Ei au sustinut ca in Ohio au fost comise mai multe nereguli, cum ar fi lipsa unui numar suficient de masini de vot, probleme informatice, cozile uriase formate la sectiile de votare si faptul ca un numar de cetateni nu si-a putut exercita dreptul la vot etc.

Demersul a condus la organizarea unor dezbateri imediate in ambele camere ale Congresului pentru examinarea contestatiei. Acestea s-au incheiat insa cu un vot categoric in favoarea proclamarii rezultatelor prezidentialelor din noiembrie: 74 de voturi pentru si doar unul impotriva in Senat si 267 de voturi pentru si 31 impotriva in Camera Reprezentantilor. Cotidianul "The New York Times" mentioneaza ca asemenea contestatii au fost inregistrate doar in doua cazuri in istoria Statelor Unite, in 1969, cand un elector din Carolina de Nord desemnat pentru Richard M. Nixon a votat in schimb pentru George Wallace, respectiv in 1876, cand victoria unui scrutin deosebit de controversat i-a revenit in final lui Rutherford B. Hayes.

Cotidianul amintit mai relateaza ca majoritatea democratilor era oricum de parere ca George W. Bush este castigatorul de drept al scrutinului prezidential de anul trecut si ca joi initiatorii contestatiei au vrut mai degraba sa denunte un sistem electoral defectuos. De altfel, atat invinsul prezidentialelor americane, democratul John Kerry, cat si conducerea partidului democrat nu au contestat rezultatele scrutinului.
In final, contestatia democratilor a fost una "de inspiratie hollywoodiana" si "de pierdere de timp", spun republicanii. Cel de-al 43-lea presedinte al Statelor Unite, George W. Bush, isi va incepe in mod oficial cel de-al doilea mandat pe data de 20 ianuarie, cand va depune juramantul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.