In cazul unui eventual atac din partea Israelului asupra obiectivelor nucleare detinute de regimul de la Teheran, acesta va raspunde cu o lovitura "distrugatoare", a declarat ieri ministrul iranian al apararii, Mustafa Mohammad Nadjar. In acest timp, publicatia "Bild" scria, in numarul sau de ieri, cu referire la un raport secret al spionajului german, BND, ca, intr-o perspectiva medie de timp, Iranul s-ar putea dota cu rachete capabile sa atinga teritoriul Europei.

Potrivit "Bild", autoritatile iraniene au achizitionat din Coreea de Nord 18 sisteme mobile de rachete timp BM-25, cu o raza de actiune de pana la 2.500 kilometri. Dupa modernizarea acestor proiectile pe baza rachetelor rusesti SS-N-6, aria lor de impact a crescut pana la 3.500 de kilometri. Pana acum se stia ca Iranul dispune numai de rachete Shehab-3, capabile sa distruga tinte situate la o distanta de maximum 1.300 kilometri.

Regimul de la Teheran, preciza raportul serviciile speciale germane, doreste sa obtina posibilitatea aplicarii "primei lovituri". In opinia autorilor documentului citat, "acest lucru schimba radical caracterul amenintarii pentru NATO si Germania". BND, preciza textul, are informatii conform carora expertii iranieni lucreaza intens la dotarea rachetelor cu ogive nucleare. In privinta relatiilor dintre Ierusalim si Teheran, cotidianul britanic "Sunday Times" dezvaluia recent ca Israelul planuieste un atac in Iran. Erau citate surse ale structurilor israeliene de forta. "Politica Republicii islamice este strict defensiva, dar daca vom fi atacati, lovitura de raspuns va fi rapida, ferma si distrugatoare", spunea ieri ministrul iranian Nadjar.

Bine, bine, s-ar intreba unii si altii, ce inseamna aceasta joaca de-a cuvintele? Praf in ochi? Parada de ambitii? Unii analisti indeamna la calm, afirmand ca schimbul respectiv de replici este specific diplomatiei din acea parte a lumii, unde tensiunea pare un fel de a fi. Altii insa cred ca in spatele acestui spectacol se ascunde dorinta de a mentine la cote cat mai ridicate pretul mondial la petrol. Mare producator de titei, dar si de gaze naturale, Iranul are tot interesul ca "aurul negru" sa se vanda cat mai scump". In ultima instanta, un program nuclear, fie el si pasnic, este o jucarie costisitoare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.