Presedinia britanica a Uniunii Europene incearca sa stabileasca un acord privind bugetul Uniunii in perioada 2007-2013.

Reducerea fondurilor destinate noilor tari membre si candidate, precum si lipsa unei solutii in ceea ce priveste avantajele financiare de care se bucura Franta si Marea Britanie au provocat mari controverse.

Premierul Marii Britanii, Tony Blair a avut discutii cu presedintele Frantei, Jacques Chirac, in incercarea de a pune capat blocajului in negocierile pe tema bugetului.

Principalele subiecte de disputa sunt propunerile bugetare britanice si opozitia Frantei fata de ideea reducerii subventiilor pentru agricultura.

Dezacord asupra propunerilor de pana acum

Bugetul auster propus de Marea Britanie a fost criticat de multi lideri europeni. Premierul suedez Goran Persson a declarat ca discutiile asupra bugetului au fost dure dar ca abia acum incep adevaratele negocieri.

"Diferentele intre pozitiile fiecarei natiuni par si sunt imense, dar fiecare dintre noi stie ca daca nu ajungem la un acord acum, nu va fi mai usor anul viitor", a declarat Goran Persson, estimand ca sansele de a se ajunge la un acord sunt de 50%.

Premierul polonez Kazimierz Marcinkiewicz a spus, la randu-i, ca principala problema discutata joi a fost rabatul britanic de care Londra beneficiaza in baza unui acord obtinut acum peste 20 de ani de fostul premier Margaret Thatcher.

Potrivit acestui aranjament, Londra primeste nu mai putin de 2/3 din contributia sa la bugetul Uniunii.
Actualul premier britanic, Tony Blair, a acceptat pentru prima data sa reduca rabatul cu opt miliarde de euro pe sapte ani, dar Polonia, sustinuta de Franta, spune ca nu e destul.

Cele doua state cer britanicilor sa plateasca o contributie pe masura la bugetul extinderii pe care Londra a sustinut-o cu atata tarie si sa nu transforme noile tari membre in victime ale austeritatii bugetare.

In acelasi timp insa, Polonia si Franta se opun reformei subventiilor agricole care inghit peste 40 % din buget pana in 2013, reforma ceruta de britanici in schimbul unor noi concesii.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a apreciat si el ca bugetul propus de britanici incalca principiul solidaritatii, aflat la baza Uniunii Europene.
Dar, a spus Traian Basescu, "este de avut in vedere o abordare politica in primul rand, indepartarea oricarui obstacol din punctul de vedere al accesului Romaniei la Uniunea Europeana. Pozitia Romaniei este extrem de critica fata de resursele alocate dar in acelasi timp ne dam seama ca exista pentru noi- mai mult decat pentru statele membre- o prioritate in definitivarea bugetului".

Premierul britanic Tony Blair a declarat ca toti liderii europeni sunt de acord ca momentul unui acord bugetar e acum.

Ei stiu ca britanicii pot face concesii doar pana la sfarsitul anului, moment pana la care detin presedintia Uniunii, si ca Tony Blair dispune de mai multa marja de manevra pentru ca a declarat deja ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri generale din Marea Britanie.

Dar marja e totusi redusa, a insistat premierul Blair.
In principiu, toata lumea vrea un acord; in realitate, fiecare are problemele lui, deci va fi foarte greu.

Pretul unui esec va fi insa mare. Pentru Tony Blair - cel care a venit la putere declarand ca vrea sa aduca Marea Britanie in inima Europei - o presedintie europeana ratata din interese nationale si relatii incordate tocmai cu cei mai buni aliati ai sai din Europa de est.

Pentru Uniunea Europeana, un nou esec dupa cel al Constitutiei Europene ar insemna o pauza in planurile de extindere si un viitor incert.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.