Pentru prima oara de la inlaturarea lui Saddam Hussein irakienii voteaza pentru un parlament si un guvern care vor avea un mandat intreg de patru ani. Minoritatea sunita, care a boicotat alegerile din ianuarie pentru un parlament interimar, s-a prezentat de data aceasta in mare numar la urne.

Insurgentii au intampinat inaugurarea votarii cu un obuz de mortiera lansat in Zona Verde bine aparata. Alte cateva au fost ulterior lansate in Bagdad. Violenta nu a atins insa nivelul de la care sa perturbe alegerile.

Din intreaga tara se relateaza o mare participare la vot. La unele centre de votare se formasera cozi cu mult inainte de deschidere. De data aceasta musulmanii suniti par sa fi votat in numar mare, spre deosebire de luna ianuarie cand multi au boicotat alegerile. Pana si in puncte fierbinti cum ar fi orasele Fallujah si Ramadi au votat numerosi suniti.

La un moment dat un oficial electoral din Fallujah a declarat ca la urne s-au prezentat atat de multi alegatori incat buletinele de vot s-au epuizat.
Irakienii au votat pentru prima oara pentru un guvern care va avea un mandat intreg de patru ani. Entuziasmul a fost ceva mai scazut in comparatie cu primele alegeri din ianuarie dar numerosi alegatori si-au exprimat sentimente de optimism si mandrie rar auzite in Irak.

"Sentimentul meu este ca cel al oricarui alt cetaten care-si iubeste tara. Dupa parerea mea Lista Nationala de Coalitie este cea care ne satisface aspiratiile. Dar nu facem vreo deosebire intre liste, deoarece toti sunt irakieni", declara un alegator. Daca sperantele politicienilor din Washington, Londra si nu in mai mica masura Bagdad se indeplinesc, ziua ar putea marca o mare cotitura in istoria Irakului.
Procesul electoral

Irakienii ii aleg joi pe cei 275 de membri ai Adunarii Nationale. In cursa s-au inscris aproximativ 6.500 de candidati, peste 300 de partide si 19 coalitii.

Odata aleasa, Adunarea Nationala va alege la randu-i un presedinte si doi vicepresedinti dintre parlamentari. Ulterior, va fi ales un premier si membrii cabinetului, tot din randul parlamentarilor. Rezultatele oficiale sunt asteptate peste cateva zile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.