Grupurile de interese fac si desfac partide la vedere in Italia. Liderul opozitiei de stinga din Italia, Romano Prodi, a fost scos anticipat la pensie de catre greul greilor presei de stinga, Carlo de Benedetti. Lovitura i-a fost data exact cind avea mai multa nevoie de sustinere publica, inaintea marii confruntari cu premierul Silvio Berlusconi.

Odata cu lansarea primarului de stinga al Romei, Walter Veltroni, pentru al doilea mandat in fruntea municipalitatii, De Benedetti l-a delegitimat pe Romano Prodi ca lider al stingii, desemnindu-i in schimb pe alti doi lideri ai coalitiei cu conceperea si punerea in aplicare a planurilor de reunificare a stingii sub sigla unui singur partid. Mai exact, pe actualul si pe fostul primar al Romei, Francesco Rutelli, ca exponenti ai celor doua mari partide ale stingii, Democratici di sinistra si Margherita.

Politica si televiziune, reteta italiana

Viitorul Partid Democrat, dupa cum a fost ales numele de botez al copilului de catre nas cu mult inainte de a se naste, a explicat De Benedetti, ar trebui creat incepind cu viitoarea legislatura, de dupa alegerile de anul viitor, luind asadar locul actualei aliante preelectorale, cu Prodi lider si candidat pentru fotoliul de premier. Un fel de partid pe modelul celui laburist al lui Tony Blair, cu Bill Clinton un posibil viitor presedinte al unui sperat "partid democrat" mondial. Planuri in politica s-au mai vazut, nimic nou, s-ar putea crede. Fals. Insasi prezenta unui sef de mare trust mediatic la o actiune pur politica, rostind un discurs care marcheaza actul de nastere ante portas al unui partid, este o premiera chiar si in Italia.

Creatorul elimina propria creatie

Carlo de Benedetti controleaza impreuna cu alti membri ai familiei grupul mediatic "L’Espresso", care editeaza, printre altele, cotidianul cu cel mai mare tiraj la ora actuala, "La Repubblica", ce publica in paginile sale cele mai dure atacuri la adresa premierului Berlusconi. Afacerile mediatice nu sint insa nici de departe pe primul loc in portofoliul de afaceri al familiei De Benedetti. Incepind de la jumatatea anilor ’70, influenta ei s-a extins in timp in domenii variate, de la cel industrial la cel imobiliar, energetic si de telecomunicatii, un imperiu de afaceri care numara in prezent zeci de mii de angajati si o cifra de afaceri de miliarde de euro anual.

Oficial, motivatia oferita de desenatorul din umbra al peisajului politic de stinga se leaga de nevoia predarii stafetei catre cei mai tineri. "Una dintre problemele Italiei o reprezinta innoirea clasei politice. Fara un schimb de generatii, Italia nu are viitor. Eu in curind implinesc 70 de ani si pot sa spun ca ceea ce generatia mea putea sa dea a dat deja. Acum e rindul celor precum Veltroni si Rutelli", a rostit De Bendetti in cuvinte mai mult decit explicite.

Cei doi sint putin trecuti de 50 de ani, in timp ce Romano Prodi se apropie de 70, de unde invitatia neoficiala de a se da la o parte. Explicatiile scoaterii din joc a actualului lider se leaga insa si de slaba capacitate a acestuia de a capitaliza nemultumirile fata de guvernul Berlusconi. Unii comentatori noteaza ca, de fapt, Benedetti ar fi vrut sa transmita si un mesaj electoratului de stinga nemultumit de Prodi, mesaj de tipul "Votati-ne, ca dupa aia scapam repede de el, pentru ca stim ca nu va place".

Berlusconi si Prodi se bat in citeva procente

In prezent, sondajele de opinie indica o relativa egalitate intre cele doua tabere politice, nesperat de putin fata de asteptarile liderilor din umbra ai opozitiei de stinga, in ciuda atacurilor dure si sistematice din presa pe care o controleaza. Raspunsul lui Prodi - cindva in cercul oamenilor de incredere ai lui De Benedetti, acum sacrificat pe altarul nevoilor politico-financiare - a fost unul formal: el nu se simte un "administrator", rol in care l-a plasat De Benedetti in viitorul partid, chiar si daca va cistiga alegerile. •

Trei familii, trei grupuri mediatice si de interese

Media este prin excelenta un instrument de lupta politica in Italia, una dintre tarile unde libertatea presei este pusa la index in mai toate rapoartele oficiale. Familia De Benedetti detine prin grupul "L’Espresso" controlul mediei de stinga. Familia Berlusconi are intiietate in televiziune. Familia Agnelli, proprietarul constructorului FIAT, care controleaza al doilea mare cotidian, "Corriere della Sera", pe care Berlusconi a vrut sa il cumpere, dar legea nu i-a dat voie. Saptaminalul "Panorama", controlat de premierul italian, scrie ca acest ziar ar sustine, mai voalat, prin intermediul altor grei ai lumii afacerilor, o miscare anti-Berlusconi, similara in esenta celei anti-Prodi. Mai exact, unificarea fortelor de centru-dreapta "moderate", adica fara Berlusconi, in cazul in care acesta va pierde batalia cu Prodi, intr-un "mare partid de centru".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.