"De frica Rusiei, Romania se va caca pe ea"

Alegerile de ieri pentru Sovietul suprem al Transnistriei (Parlamentul de la Tiraspol) au gravitat in jurul conflictului deschis cu Republica Moldova, care s-a acutizat in ultima perioada. Reporterii speciali ai ziarului "Averea" in capitala republicii nistrene au obtinut in exclusivitate o declaratie exploziva din partea presedintelui separatist Igor Smirnov cu privire la rolul pe care Romania si l-a asumat in acest diferend. Intr-un limbaj pe care, de obicei, hartia nu il suporta, el a folosit si cuvinte vulgare.

Iata parerea lui Smirnov despre Romania in acest conflict: "Noi nu importam democratie. Poporul nistrean o va crea singur! Nimeni nu trebuie sa ne spuna ce sa facem in tara noastra. Presedintele (n.n. ? Basescu) vorbeste despre democratie, dar dicteaza ca si cum am revenit la vremea comunismului, cand Comitetul Central dicta ce sa faca poporul!", ne-a declarat presedintele de la Tiraspol, care si-a pierdut zambetul protocolar in secunda in care

i-am pomenit numele Romaniei. El a tinut sa puncteze si ultimele interventii ale Bucurestilor fata de problema bazelor rusesti care se afla pe malul stang al Nistrului. Atat Traian Basescu, cat si ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, au cerut public, de curand, ca Federatia Rusa sa paraseasca teritoriul nistrean.

Presedintele separatist a comentat ieri, exclusiv pentru "Averea": "Nu inteleg de ce Romania se amesteca in problema noastra si incearca sa sanctioneze prezenta trupelor rusesti aici.

Cum poate un presedinte (n.n. - Basescu) sa-i indice altuia (n.n. - Putin) cum sa administreze la el in tara! Rusia e un stat suveran si independent. Permiteti-mi o metafora! E ca si cum Moldova ar indrazni intr-o zi sa pedepseasca Rusia. E absurd sa se creada ca voi veti dicta Federatiei Ruse unde sa-si tina trupele. Ce faceti voi acum imi aminteste de povestea unui vanator care a plecat sa impuste lei in Africa. Cand s-a intors a povestit ca a dat nas in nas cu un leu urias, care s-a repezit spre el sa-l manance, dar ca dintr-o data acesta s-a oprit si a fugit speriat. Cand l-a intrebat cineva pe vanator de ce s-a speriat leul, el i-a raspuns: 'A crezut ca sunt elefant!' 'De ce?' Pentru ca de frica m-am scapat pe mine si eram sub un munte de cacat!' Asa si cu Romania: a plecat sa vaneze leul rus, dar se va caca pe ea!"

Presedintele separatist s-a prezentat ieri dimineata la sectia de votare, alaturi de sotie. Inainte ca masina blindata a familiei Smirnov sa ajunga in fata, in sectia amplasata in Palatul Republicii din Tiraspol, forte de securitate au "maturat" zona. "Obiectiv O". Celelalte automobile au fost mutate, iar un agenti ai Securitatii statului infiltrati printre alegatori urmareau atent fiecare miscare. La ora zece fara un sfert, orchestra simfonica care-si luase locul in holul Palatului si-a inceput " concertul" . Era semnul ca se apropie presedintele.

La zece fix, Smirnov si sotia au coborat din masina. "Prima doamna" a Transnistriei a fost intampinata cu un buchet de trandafiri rosii. Coloana care-l insotea pe Smirnov s-a oprit in hol pret de cateva secunde. Presedintele si-a aranjat gulerul, a privit indiferent la tavile cu prajituri si fructe, ce erau vandute alegatorilor, dupa care a pasit mai departe. In fata comisiei electorale, a prezentat pasaportul, dupa care a intrat in cabina, in urma sotiei, a pus stampila si a depus buletinul in urna. In interiorul sectiei de votare, lui Smirnov i-a fost amenajata o masa pentru a sustine o mini-conferinta de presa: "Alegerile pentru noi, chiar daca nu sunt recunoscute de UE, sunt extreme de importante. Cu toate ca Vestul cauta sa creeze haos in Transnistria, nu va fi posibil. Legea noastra permite sa fie cum e azi! Nu ne intereseaza ce doresc ei. Noi respectam drepturile omului, care sunt garantate de Constitutia noastra".

Smirnov a vorbit ziaristilor despre faptul ca "Moldova incearca sa ne provoace. Lui Voronin i s-a indicat de catre ambasadorul unei tari anume sa faca ceea ce nu trebuia in cazul republicii noastre, ceea ce demonstreaza ca nu e capabil sa ia decizii de unul singur. Noi niciodata nu le-am zis ce sa faca la ei in Moldova si nici ei sa nu ne zica! Suntem aici de 200 de ani si e vointa poporului nistrean sa fie asa cum e acum". Dupa aceasta declaratie, Smirnov a parasit sala de votare si pe treptele din fata Palatului Republicii, in drum spre masina, s-a oprit doua minute pentru o "baie de blitzuri". I s-a facut un culoar catre masina si a urcat anevoie. "Obiectivul O" votase.

Departe de estimarile analistilor politici, alegerile nistrene pentru Sovietul Suprem au generat un interes deosebit in mediile internationale. In dimineata alegerilor erau acreditati peste 150 de observatori internationali din tari ale Comunitatii Statelor Independente, dar si din tari ca Ungaria, Polonia, Grecia si Portugalia. Au fost prezenti, de asemenea, 114 ziaristi si corespondenti de la 50 de agentii din Ucraina, Rusia, alte tari CSI, Marea Britanie, Ungaria, Iordania, iar din Romania, trimisii ziarului nostru au fost singurii acreditati de autoritatile nistrene. Interesant ca pentru reprezentantii mass-media, a fost deschis un Centru international de presa, dotat cu tehnica de ultima generatie - din fonduri exclusive de la Moscova. Centrul e coordonat de Oleg Saposnikov, expert ideolog venit cu misiune clara la Tiraspol.

Toate sectiile de votare au fost legate prin reteaua de calculatoare la Centru, unde se afisau in permanenta parametrii desfasurarii alegerilor. Actuala lege a alegerilor nu a permis candidaturile in numele unui partid, al unei miscari populare sau a unei organizatii, ci doar in nume personal.

Reporterii " Averea" l-au insotit pe un fost medic, Sergiu Cebanu, lider al Miscarii obstesti republicane " Renovarea" , care a candidat pentru al doilea mandat de deputat in raionul Slobozia, preponderent locuit de romani. Fiecare candidat a avut propriul observator in sectiile de votare. Pentru a evita fraudele, urna a fost confectionata din plastic transparent. Legea electorala nistreana este - in comparatie cu cea romana - extrem de permisiva. In fata unor sectii, alegatorii erau intampinati de un acordeonist sau de boxe uriase din care razbateau cantece rusesti. "La noi e sarbatoare nationala cand se voteaza. Toata lumea vine sa-si aleaga deputatul. Se voteaza aproape de 90%" , ne-a marturisit deputatul Cebanu, presedinte al Comisiei de Sanatate si Protectie Sociala din Sovietul Suprem.

La multe intrari in sectii se vindeau bauturi alcoolice, alaturi de prajituri, iar in interior portretele color si biografiile candidatilor erau afisate la " mare onoare" , pe panouri cu insemnele drapelului transnistrean. Busturile lui Lenin au fost si ele nelipsite. Sergiu Cebanu si-a permis sa glumeasca pe seama " atmosferei" , cand i-am marturisit ca in Romania legea este stricta din acest punct de vedere: "Pai nici aici nu se asculta muzica la sectiile de votare! Muzica romaneasca, ca ruseasca da!" Cebanu conduce o miscare cu accente pe protectie sociala, crezand in reformarea din interior a sistemului politic: "Problema nu e in a fi in opozitie sau nu (n.n. - notiunea de opozitie pare exclusa la Tiraspol), ci in reforma interna, cu echipa de tineri manageri, oameni de afaceri cu initiative mici si mijlocii care incearca sa schimbe vectorul politic prin influenta economica".

Duma de Stat a Federatiei ruse a delegat la alegerile parlamentare din Transnistria sase deputati, demonstrand importanta zonei nistreene pentru noua geopolitica rusa desfasurata la limita unui NATO extins. Deputatul Ahmed Gadgeevici Belalov ne-a declarat, legat de optiunile rusesti pentru evolutia potentiala a Republicii Moldova in viitorul apropiat, ca sunt luate in calcul doua variante credibile si un proiect aparent utopic: un stat federal moldovenesc, cu doi subiecti cu mare autonomie; o Transnistrie independenta si un stat moldovean cu autoritate pana la Nistru; o Transnistrie cu statutul enclavei ruse Kaliningrad, Moldova de la vest de Nistru urmand sa intre in componenta Romaniei.

"Conditiile viitorului sunt determinate de mentinerea stabilitatii celor doi subiecti ai virtualului stat federal. Este nevoie de solutii flexibile si acceptate pe termen lung. Pozitiile actuale ale domnilor Voronin si Smirnov sunt departe de concordia asteptata, dar asta nu trebuie sa impiedice derularea normala a tratativelor. Vorbim de viitor si acesta trebuie legat obligatoriu de procesul de pace. Romania, Ucraina si Rusia au interese simultane in Republica Moldova si in nu neaparat contradictorii. Deci, sunt mult mai interesate de stabilitatea zonei. Versiunea a treia este imposibila acum, astazi, dar nu scrie nicaieri ca ea n-ar putea constitui subiect de tratative peste sase luni. Rezultate ni se vor oferi in timp relative scurt."

Ultima ora

Inainte de inchiderea editiei ziarului nostru, datele centralizate pana la ora 15.00 aratau ca, din cele 417.000 de persoane cu drept de vot, se prezentasera la urne 37,8%.

Al doilea om in statul nistrean a transmis Bucurestilor "sa-si vada de treaba"!

Grigorie Maracuta: " Moldova ne obliga sa alegem independenta totala"

Actualul presedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Grigorie Maracuta, care este al doilea om in ierarhia politica de la Tiraspol, nu vede nici el, calea rezolvarii conflictului prin dialog direct cu Chisinaul, declarand pentru " "Averea": "Astazi, este inca in vigoare Hotararea Sovietului Suprem al nostru, propusa Moldovei, de a edifica un stat pe baze federative cu doua subiecte egale".

Maracuta a adaugat: "Cu parere de rau, am constatat ca pana acum nu am gasit un limbaj comun si se vede prin faptele si actiunile conducerii Moldovei ca nici nu vom gasi o solutie comuna pe aceasta cale. Rezulta de aici ca noi vom schimba aceasta hotarare, in sensul dorit de intreaga populatie a Transnistriei, aceea de a lua calea de construire a unei tari cu adevarat independente si care sa fie, in sfarsit, recunoscuta de comunitatea internationala. Noi nu avem nimic impotriva ca Romania sa devina mai activa prin implicarea in solutionarea conflictului, nu suntem in conflict cu Romania, o respectam si e treaba ei ce face la ea acasa, sau cum isi oranduieste relatiile externe. Credem, insa, ca si noi si poporul nostru are acelasi drept elementar. Poporul acesta a hotarat cu opt ani in urma ca trupele ruse sa ramana aici, nu le-a adus nici Putin, nici Eltin, si nici Gorbaciov sau Stalin. Au fost aduse de contele Suvorov pe vremea tarinei Ecaterina a II-a, de peste 200 de ani, aceste trupe n-au fost niciodata un element destabilizator. Dorim ca inaintea retragerii acestor trupe sa fie incheiat un acord care sa garanteze existenta Transnistriei si a Moldovei, un adevarat Tratat al pacii, ca niciodata ceea ce s-a intamplat in 1992 sa nu se mai repete".

Separatistii si-au validat singuri scrutinul

Centrul Electoral din Transnistria a anuntat ca scrutinul legislativ de ieri, organizat in regiunea separatista a fost validat, relateaza Mediafax. Observatorii si membrii comisiilor electorale au declarat ca alegatorii au participat in numar mare la vot. Pe teritoriul transnistrean au fost deschise 257 de birouri de vot, in 243 de circumscriptii. Desi Chisinaul si comunitatea internationala nu au recunoscut acest scrutin, alegerile au fost monitorizate de observatori din diferite tari.

Svetlana Antonova, functionar in Ministerul transnistrean al Informatiilor, a declarat ca " pentru Transnistria nu este important daca cineva recunoaste sau nu alegerile" . Ea a precizat ca scrutinul a fost monitorizat de " observatori din partea unor organizatii neguvernamentale din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Israel si Irlanda" . " Sunt si deputati rusi si ucraineni, dar ei au venit pe cont propriu" , a adaugat ea.

Parerile alegatorilor despre viitorul regiunii sunt impartite. Unii sunt dezamagiti, in timp ce altii spera ca Transnistria va fi recunoscuta pe plan international. " Nu mai cred in nimeni si in nimic. Am incercat de vreo cateva ori sa vorbesc cu deputatii, dar nu-i gasesti niciodata. Ei nu se gandesc la cei ca noi" , spune Nina Kovaliova, locuitoare a orasului Tiraspol. Un alt alegator, Ion Macari, afirma ca " de acest scrutin are nevoie Rusia, pentru a face bani" . El spune ca " tuturor le convine ca aici sa fie dezordine si instabilitate" . " In principiu, astept ca dupa aceste alegeri republica noastra sa fie recunoscuta. Imi doresc ca oamenii sa traiasca mai bine" , afirma un al treilea alegator.

Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat, dupa vot, ca Transnistria este indreptatita sa-si decida singura viitorul si nimeni nu poate sa se amestece in treburile interne ale regiunii, nici chiar Chisinaul. In cursa electorala au fost inscrisi 179 de candidati, care au concurat pentru cele 43 de locuri de deputat din Sovietul Suprem de la Tiraspol. O proportie de 88 la suta dintre actualii deputati au candidat pentru al doilea mandat. Rezultatele scrutinului vor fi anuntate astazi. Seful misiunii OSCE in Republica Moldova a declarat ca rezultatul alegerilor nu va influenta procesul de negocieri pe marginea crizei transnistrene.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.