In vreme ce transportul petrolului caspic prin Romania catre Vest a incremenit in stadiul de proiect, vecinii nostri de la sud de Dunare se pun pe treaba. Si nu singuri, ci in cooperare cu grecii si rusii. Dupa zece ani de negocieri dificile, Grecia, Bulgaria si Rusia au semnat recent la Atena un acord privind constructia oleoductului Burgas-Alexandroupolis. Proiectul prevede ca petrolul din Marea Caspica sa fie transportat pe Marea Neagra de la Novorossiisk la Burgas, de unde sa curga prin conducta pana la Alexandroupolis, port grecesc la Marea Egee, pentru a lua in final drumul Vestului. Costul realizarii celor 320 de kilometri de conducta (184 km in Bulgaria si 136 km in Grecia) este estimat la 702 milioane de euro. In acelasi pret vor fi construite rezervoare uriase si statii de pompare, iar cele doua porturi vor fi extinse.

Avand in vedere debitul preconizat al oleoductului - 35 de milioane de tone de titei pe an - nu e de mirare ca oficialii celor trei tari au caracterizat acordul ca avand o importanta istorica si o foarte mare insemnatate geostrategica. Grecia devine astfel un vector de prim rang pe harta mondiala a energiei, deoarece va deservi transportul petrolului din Rusia si alte tari din Asia Centrala catre Europa si SUA.

Bulgarii au si ei numai de castigat, tinand cont ca mai au in studiu un proiect al consortiului american Ambo privind realizarea oleoductului Bulgaria-Macedonia-Albania.

In acest timp, de conducta Constanta-Trieste nu se mai aude nimic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.