Rice a negociat cu ucrainenii termenii unui acord de colaborare spatiala

Relatiile dintre Moscova si Kiev, si asa tensionate de "razboiul gazului", risca sa se deterioreze si mai mult. Cotidianul rus "Kommersant" a dezvaluit ieri, in editia electronica, planul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko de a propune Washingtonului un acord de cooperare in privinta programelor spatiale.

Documentul, care ar urma sa fie semnat in primavara viitoare, permite SUA acces la obiective care fac parte din programul de infrastructura spatiala al Ucrainei. Acesta este si cazul a doua statii radar de prevenire a atacurilor cu racheta, localizate la Sevastopol si Mukacevo, pe teritoriul Ucrainei, care transmit insa informatii centrului de comanda de la Solnecinogorsk, din Rusia. Un motiv suficient pentru Kremlin sa se teama ca SUA ar putea avea acces, astfel, la secretele militare ale Rusiei.

Ehanurov a negociat cu NASA

Consultari bilaterale oficiale privind cooperarea spatiala dintre SUA si Ucraina au fost initiate de secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, care a vizitat Kiev-ul, pe 7 decembrie. SUA au primit oferta ucraineana, iar presedintele Viktor Iuscenko spera ca aceasta sa se materializeze intr-un acord de cooperare, pe care cele doua parti sa-l semneze in timpul vizitei conducerii NATO, in prima jumatate a anului 2006.

Kiev-ul este decis sa bata palma cu Washington-ul, noteaza "Kommersant", care a aflat ca premierul ucrainean, Iuri Ehanurov, care a vizitat SUA la inceputul acestei luni, a inceput o serie de negocieri in acest sens cu NASA.

Disputa financiara Rusia-Ucraina

Ingrijorator pentru Rusia este si faptul ca cele doua statii radar de prevenire a atacurilor cu racheta sunt exclusiv in proprietatea Ucrainei, gestionate cu personal militar ucrainean din anul 1992, deci Rusia nu poate interveni. In schimb, statii similare din Azerbaidjan, Bielorusia si Kazahstan sunt oferite in regim leasing de Moscova, iar militarii rusi asigura functionarea lor.

Un acord semnat de Rusia si Ucraina in 1992 prevede ca informatiile receptionate de cele doua statii din monitorizarea spatiului mediteranean, central si est-european sa fie transmise centrului de comanda din Solnecinogorsk, din centrul Rusiei, care face parte din infrastructura Fortelor Spatiale ale Rusiei, noteaza "Kommersant". Ucraina primeste de la Moscova 1,2 milioane dolari pentru informatiile stocate de cele doua statii. In februarie 2005, ministrul ucrainean al Apararii a cerut Moscovei sa plateasca mai mult, dar aceasta a refuzat, spunand ca intelegerea este valabila timp de 15 ani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.