Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO, care au participat, joi, la Consiliul Nord-Atlantic de la Bruxelles, au facut apel la Federatia Rusa sa reia si sa incheie cat mai curand retragerea trupelor sale din Republica Moldova, potrivit comunicatului final al reuniunii.

La punctul 16 al documentului, agreat de toti cei 26 de membri NATO, Federatiei Ruse i se reaminteste ca indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat la Istanbul (in 1999) in legatura cu Georgia si Republica Moldova creeaza conditiile pentru ca statele membre NATO si celelalte tari semnatare ale Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE) sa ratifice acest acord revizuit.

"Din aceasta perspectiva, salutam progresele importante inregistrate de Rusia si Georgia, conform declaratiei lor comune de la 30 mai 2005, referitoare la retragerea fortelor ruse, si asteptam reglementarea chestiunilor nerezolvate. In schimb, luam nota cu regret de absenta progreselor privind retragerea fortelor militare ruse din Republica Moldova si facem apel la Rusia sa reia si sa incheie aceasta retragere cat mai repede posibil", se arata in comunicat.

La randul sau, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a declarat ca a insistat asupra necesitatii unei atitudini oneste a partilor implicate in chestiunea transnistreana.

El a precizat ca a folosit toate ocaziile oferite pana acum de reuniunea ministeriala NATO pentru a atrage atentia asupra situatiei Transnistriei si a modului in care reactioneaza partile participante la procesul de reglementare a crizei. Potrivit sefului diplomatiei romane, in acest moment se poate spune ca nu a fost atins "nivelul de onestitate politica" necesar pentru gasirea unui compromis privind chestiunea transnistreana, asa cum s-a observat si din reuniunea ministeriala OSCE de la Ljubljana (Slovenia), de luni.

Ungureanu a cerut "onestitate" in atitudinea celor implicati in procesul de reglementare a crizei transnistrene, facand referire la "legaturile economice subterane dintre Transnistria si alte tari".

"Ceea ce ar putea debloca dialogul la nivelul atitudinii politice ar fi onestitatea, ceea ce ar face, de exemplu, ca legaturile economice subterane dintre Tiraspol si alte state implicate in rezolvarea chestiunii transnistrene sa fie scoase la iveala, astfel incat sa nu existe jocuri subterane, aranjamente de culise intre participanti, transformand procesul de negociere intr-o farsa", a explicat Ungureanu. Ministrul a mai apreciat ca subiectul nu reprezinta "o chestiune superficiala" pentru Alianta Nord-Atlantica, chiar daca nu este o tema propriu-zisa a NATO si a adaugat ca va aborda subiectul si in timpul Consiliului NATO-Rusia.

Rusia a amenintat, miercuri, sa se retraga din Tratatul privind fortele conventionale din Europa (CFE) in cazul in care prezenta militara a Statelor Unite si a NATO se va apropia de granitele sale, relateaza AFP. "Expansiunea infrastructurilor Statelor Unite si NATO pana la granitele Rusiei pune in discutie viitorul tratatului CFE", a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a doua zi dupa semnarea acordului privind facilitatile militare americane din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.