Vizita ministrului de externe american in Europa, Condoleezza Rice, pare sa fi amplificat scandalul provocat de dezvaluirile privind presupusele inchisori secrete ale CIA. In Polonia, presedintele Kwasniewski a negat public existenta unor astfel de facilitati. Intre timp, in Germania fostul guvern e acuzat de ipocrizie in relatia cu americanii.
Ajunsa in Ucraina, doamna Rice a oferit unele clarificari privind politica americana in ceea ce priveste suspectii Al Qaeda.

Pe lista statelor banuite de de organizatia Human Rights Watch ca ar gazdui inchisori secrete se aflau doua nume, Romania si Polonia.

La o zi dupa ce presedintele Basescu a negat categoric existenta unor astfel de facilitati in Romania, cerand organizatiilor internationale sa efectueze verificari, daca vor considera de cuviinta, presedintele Poloniei a incercat si el sa puna capat speculatiilor.

El a declarat ca nu isi imagineaza cum ar fi putut americanii sa desfasoare astfel de operatiuni fara stiinta guvernului polonez.

"Nu imi imaginez ca astfel de lucru era posibil in conditiile in care nu avem baze americane sau spatii inchise in care ei sa simta complet liberi sa faca ce doresc. Astfel de lucruri nu se putea desfasura fara o anumita logistica, fara ca suspectii sa fie hraniti. Presa ar fi aflat imediat", a spus presedintele Kwasnievski.

Luarea de pozitie suvine dupa ce televiziunea americana ABC a difuzat un documentar in care sustine ca 11 suspecti Al Qaeda ar fi fost transferati de la inchisori din Polonia la altele din Africa de Nord.

Scandal politic in Germania

Si in tara vecina Poloniei, Germania, ecourile scandalului se amplifica. Noul cancelar german Angela Merkel a incercat sa prezinte discutiile sale cu Condoleezza Rice, petrecute acum doua zile la Berlin, drept un succes pe calea reglementarii relatiilor dintre cele doua tari.

Insa declaratiile ulterioare ale doamnei Merkel au iritat partea americana. Cancelarul german a afirmat ca ministrul american de externe ar fi admis ca Statele Unite ar fi gresit in cazul unui german de origine libaneza, care a fost tinut timp de cinci luni la o inchisoare din Afganistan, sub suspiciunea falsa de terorism.

Acesta a dat acum in judecata autoritatile americane, dar reprezentatii doamnei Rice au precizat ca nu a fost vorba de admiterea unei greseli, ci pur si simplu de un refuz al de a comenta chestiunea.

Nici fosta putere de la Berlin nu e scutita de probleme in acest scandal. Au parventi informatii potrivit carora fostul ministru german de interne Otto Schilly, ar fi fost informat in 2004 despre cererea de asistenta a germanului de origine libaneza si despre dorinta acestuia de a da in judecata Statele Unite.

Se crede ca Schilly ar fi mentinut chestiunea secreta, insa nu e clar daca l-a informat si pe fostul cancelar Schroeder. Fostul cabinet social democrat risca sa fie acuzat de ipocrizie, tinand cont de luarile sale de pozitie critice fata de administratai Bush, contrazise acum de aceasta aparenta actiune de colaborare sau chiar complicitate directa cu Washington-ul.

Intre timp, controversa a urmat-o pe sefa diplomatiei americane si la Kiev, in Ucraina. Condoleeza Rice a precizat ca Statele Unite respecta total conventia ONU impotriva torturii, iar acest lucru e valabil nu doar pe teritoriul american, ci si pentru cetatenii sai care actioneaza in strainatate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.