Astronomii insarcinati cu observarea asteroidului Apophis, o roca de 390 metri latime, care se indreapta in directia Pamantului, au revizuit de curand data impactului cu planeta noastra.

Oamenii de stiinta afirma ca guvernele lumii trebuie sa se organizeze pentru a concepe un plan de modificare a traiectoriei rocii spatiale. Ei avertizeaza ca timpul ramas e scurt si ca dezvoltarea unor tehnologii total noi este imposibila.

In mitologia egipteana, Apophis e zeul distrugerii, un demon hotarat sa arunce lumea in haos si intuneric. Astronomii au luat decizia de a numi asteroidul Apophis dupa ce calculele au indicat o traiectorie de coliziune cu planeta noastra.

Primul avertisment venit din partea astronomilor insarcinati cu supravegherea spatiului cosmic din jurul Terrei a venit in luna august. Atunci s-a anuntat ca a fost descoperit un asteroid care are cele mai multe sanse sa loveasca planeta noastra. Estimarile initiale pentru impact indicau anul 2029. Calcule noi au anulat termenul anterior, catastrofa fiind anuntata acum pentru anul 2036.

NASA estimeaza ca in cazul unui impact, asteroidul ar elibera o energie de 100.000 de ori mai mare decat cea a bombei de la Hiroshima. Efectele ar fi devastatoare: sute de mii de kilometri patrati ar fi afectati direct de acest impact, dar efectele s-ar propaga la nivelul intregii planete prin praful eliberat in explozie. Avand mai mult de 20 de ani la dispozitie poate parea suficient. La o intalnire de saptamana trecuta a astronomilor care se ocupa de observarea asteroizilor din apropierea Terrei, desfasurata la Londra, un cercetator a rugat guvernele sa ia o decizie cat mai repede pentru a avea timp de pregatiri.

Idei pentru evitarea unui impact sunt destule. Spre exemplu, Agentia Spatiala Europeana incearca sa construiasca sateliti si rachete care sa modifice traiectoria asteroidului. S-a luat in calcul chiar detonarea unei bombe nucleare in apropierea rocii pentru a o distruge. Primele teste se desfasoara deja, in urmatoarele luni doi sateliti vor fi lansati catre asteroid pentru a-i modifica traiectoria. O alta posibilitate e devierea de la curs cu ajutorul unei rachete propulsate cu energie nucleara. Oamenii de stiinta spun ca ideea e buna, dar ca nu a fost incercata niciodata si nu se poate sti rezultatul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.