Aproximativ 20.000 de manifestanti au protestat sambata, la Vukovar, fata de o decizie a autoritatilor de a introduce in acest oras inscriptii bilingve, cu litere chirilice, utilizate de catre sarbi, alaturi de cele cu litere latine, utilizate de catre croati, relateaza AFP.

Potrivit televiziunii croate nationale, manifestantii au cerut autoritatilor sa nu aplice o lege care prevede utilizarea inscriptiilor bilingve in localitatile in care o minoritate reprezinta o treime din populatie, asa cum este cazul sarbilor din Vukovar, un oras devastat de catre rebeli sarbi in timpul Razboiului de independenta a Croatiei (1991-1995).

Veniti din intreaga Croatie, manifestantii au defilat fara incidente, incadrati de un important dispozitiv de politie. Raspunzand unui apel lansat de o organizatie a fostilor combatanti, ei au reclamat introducerea unui moratoriu pe o perioada de 50 de ani cu privire la utilizarea scrierii chirilice la Vukovar, transmite MEDIAFAX.

Un ultim recensamant, efectuat in 2011, ale carui rezultate au fost date publicitatii recent, arata ca sarbii reprezinta peste o treime din populatia Vukovarului, dar si a altor aproximativ 20 de localitati din aceasta tara, care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana la 1 iulie.

Guvernul a anuntat, in mai multe randuri, ca va aplica aceasta lege la Vukovar, asa cum se intampla de mai multi ani in regiunea Istria (nord-vest), unde exista o importanta comunitate italiana.

Dupa proclamarea independentei croate fata de fosta Iugoslavie, separatisti sarbi, sustinuti de catre fosta armata federala iugoslava si regimul aflat la vremea respectiva la putere la Belgrad, au lansat, in august 1991, o campanie militara la Vukovar.

Aproximativ 1.600 de persoane, dintre care 1.100 de civili, au fost ucise in cateva luni, in cursul unui asediu si dupa cucerirea orasului, iar aproximativ 20.000 de croati au fost expulzati din Vukovar. Bombardamente salbatice, practic, au ras acest oras.

Dupa razboi, orasul Vukovar a fost plasat sub administratie ONU si a fost reintegrat administratiei croate, in 1998. Relatiile dintre comunitatile sarba si croata au ramas tensionate.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Sarbii sunt cea mai importanta minoritate etnica in Croatia, reprezentand patru la suta dintre cei 4,2 milioane de locuitori ai tarii.

Respectarea drepturilor minoritatilor este una dintre principalele conditii impuse Croatiei de catre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.