Presedintele sud-coreean Lee Myung-bak a organizat joi o reuniune de urgenta si a avertizat Coreea de Nord ca vor exista "consecinte grave" in cazul in care procedeaza la al treilea test nuclear.

La reuniune, care a avut loc la palatul prezidential, au participat ministrului Apararii, seful serviciilor de Informatii si consilierul pe probleme de securitate nationala, se arata intr-un comunicat.

Lee Myung-bak, care va ceda la 25 februarie functia lui Park Geun-hye, aleasa la sfarsitul lui decembrie, a insitat asupra unei consolidari a apararii tarii, Phenianul parand ca vrea sa profite, in opinia sa, de tranzitia la varful statului sud-coreean.

"Guvernul cere Coreei de Nord sa inceteze imediat toate declaratiile si actiunile provocatoare si sa isi respecte obligatiile internationale, inclusiv rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU", subliniaza presedintia in comunicat.

"Daca Nordul se insala si efectueaza o noua actiune provocatoare, se va confrunta cu unele consecinte grave", adauga aceeasi sursa.

Phenianul a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa efecueze, la o data nedeterminata, un nou test nuclear, in semn de sfidare la adresa Statelor Unite, inamicul sau recunoscut, si ca raspuns la o extindere a sanctiunilor ONU adoptata anterior.

Aceste sanctiuni au fost adoptate de catre Consiliul de Securitate al ONU ca masuri de represalii fata de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu raza lunga de actiune, considerata de catre Washington drept o racheta balistica, scrie MEDIAFAX.

Potrivit consilierului pentru securitate nationala Chun Young-woo, citat de cotidianul Chosun Ilbo, o serie de entitati publice nord-coreene au deschis conturi bancare in China, in perspectiva unui nou val de sanctiuni economice, care ar putea sa fie votate in cazul efectuarii unui test nuclear.

"Anticipand sanctiuni ONU, Coreea de Nord a deschis zeci de conturi bancare sub nume de imprumut", a declarat consilierul la presedintie.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.