Coreea de Nord si-a anuntat joi intentia de a efectua un nou test nuclear, fara a oferi un calendar, ca raspuns la sanctiunile extinse ale ONU dupa lansarea unui satelit al carui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o racheta balistic.

"Satelitii si propulsoarele cu raza lunga de actiune pe care vom continua sa ii lansam si testul nuclear de inalt nivel pe care il vom efectua vizeaza inamicul nostru declarat, Statele Unite", a anuntat Comisia de aparare nationala intr-un mesaj difuzat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

"Diferendele cu Statele Unite se rezolva prin forta, nu prin cuvinte", a adaugat aceasta.

Acest text intitulat "Declansarea unei confruntari totale pentru a salva suveranitatea natiunii si poporului", nu contine niciun indiciu cu privire la data la care ar urma sa fie efectuat testul.

Documentul nu explica nici semnificatia expresiei "nivel inalt", dar aceasta ar putea semnala ca Phenianul intentioneaza sa detoneze o bomba cu uraniu in timp ce precedentele erau cu plutoniu.

"Este foarte posibil sa foloseasca uraniu puternic imbogatit (UHE) pentru test", a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist in studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.

Aflat in vizita la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului sa nu isi puna in aplicare amenintarile."Ar fi o eroare si o oportunitate ratata", a declarat el.

Impins de Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marti o rezolutie ce impune sanctiuni extinse impotriva Phenianului ca urmare a unui tir de racheta la 12 decembrie, o incalcare a precedentelor rezolutii, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.