Referendumul privind energia nucleara din Bulgaria a aratat, duminica, existenta unei majoritati covarsitoare in favoarea centralelor atomice, insa a fost invalidat din cauza unei participari foarte reduse.

Astfel, conform primelor extimari date de institutele de sondaje Gallup si Alpha Research, doar intre 20,5 la suta si 21,8 la suta din cei 6.9 milioane de alegatori inscrisi votasera pana la ora 19:00, ora de inchidere a scrutinului, fata de aproape 60 la suta la aceeasi ora la cele mai recente alegeri legislative din iunie 2009. Pentru ca rezultatul sa fie validat sunt necesare voturile a 4,35 de milioane de alegatori (aproximativ 60 la suta).

Pentru acest prim referendum din istoria postcomunista a Bulgariei, alegatorii si-au exprimat votul privind un proiect bulgaro-rus al unei noi centrale nucleare la Belene (nord), abandonat de guvern din cauza costurilor ridicate. Intre 60,3 la suta si 61 la suta dintre participantii la vot s-au pronuntat in favoarea proiectului, conform celor doua institute de sondaje.

Daca cel putin 20 la suta dintre cei 6.9 milioane de alegatori au votat si jumatate dintre acestia s-au pronuntat pentru energia nucleara, Parlamentul va trebui sa abordeze problema in interval de trei luni. Guvernul conservator al premierului Boiko Borissov, dispune insa de o majoritate impotriva proiectului noii centrale, scrie MEDIAFAX.

Sustinatorii proiectului Belene, printre care se numara socialistii si nationalistii, subliniaza ca aceasta noua centrala nucleara ar permite dezvoltatea inaltelor tehnologii, crearea de noi locuri de munca si ar contribui la independenta energetica a tarii. Acestia estimeaza costul proiectului la 5,1 miliarde de euro.

Adversarii proiectului, printre care se numara partidul de centru-dreapta GERB aflat la guvernare si alti conservatori care formeaza majoritatea in parlament, precum si ecologistii, subliniaza ca acesta ar creste dependenta Bulgariei fata de Rusia in materie energetica. Acestia evalueaza proiectul a peste 10 miliarde de euro si apreciaza ca nu va fi rentabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.