Douazeci si unu de ostatici au fost ucisi in cele patru zile ale crizei provocate de o grupare islamista la un complex algerian de exploatarea gazelor, care s-a incheiat sambata cu un asalt final al armatei,

Alti doi angajati ai complexului, aflati la bordul unui autobuz, un britanic si un algerian, au fost ucisi intr-un atac comis de gruparea islamista miercuri dimineata, inainte de luarea de ostatici.

Fortele algeriene au putut sa elibere "685 de angajati algerieni si 107 straini", a anuntat Ministerul de Interne. Treizeci si doi rapitori au fost ucisi in cursul asaltului, potrivit aceleiasi surse.

Iata situatia pe tari, potrivit unor date provizorii culese, in contextul in care ministerul algerian nu a precizat nationalitatea ostaticilor morti:

Marea Britanie

Sase britanici si o persoana rezidenta in Marea Britanie, in total, sunt moarte sau au fost date disparute pe platforma algeriana de exploatarea gazelor, a anuntat sambata ministrul britanic de Externe William Hague.

SUA

Departamentul de Stat a confirmat vineri moartea unui cetatean american, Frederick Buttaccio, in timpul luarii de ostatici. Postul NBC dezvaluia vineri seara, un pic mai devreme, ca un american a fost ucis, ca doi au scapat nevatamati si ca situatia altor doi americani era necunoscuta, scrie MEDIAFAX.

Surse din cadrul gruparii islamiste, citate de catre Agentia mauritana Nouakchott de Informatii (ANI), a anuntat joi ca rapitorii au capturat doi americani.

Franta

Ministerul de Externe a anuntat vineri seara moartea unui francez, Yann Desjeux, un fost militar din cadrul fortelor speciale, administrator al unui restaurant in sud-vestul Frantei. Alti trei francezi, prezenti in complex, au scapat cu viata.

Ministerul Apararii a anuntat sambata dimineata ca nu mai exista francezi ostatici in Algeria, precizand ca au fost eliberati.

Algeria

Un algerian a murit miercuri in cursul atacului comandoului islamist, chiar inainte de luarea de ostatici, iar 685 de angajati algerieni au fost eliberati in urma intervetiei armatei, potrivit autoritatilor de la Alger.

Romania

Un roman a fost ucis si altul a fost ranit in cursul luarii de ostatici, a anuntat Bucurestiul, care precizat anterior ca alti trei cetateni romani au fost eliberati.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Japonia

Situatia a cel putin zece cetateni japonezi ramane necunoscuta, in contextul in care 17 salariati japonezi se aflau in complex in cursul atacului.

Belgia

Un purtator de cuvant al islamistilor a anuntat joi ca trei belgieni au supravietuit unui raid al aviatiei algeriene si se aflau in complex.

Norvegia

Cinci cetateni norvegieni sunt dati disparuti, potrivit grupului petrolier Statoil, care gestioneaza platforma de la In Amenas impreuna cu grupul britanic British Petroleum (BP) si algerian Sonatrach. Saptesprezece membri ai personalului erau prezenti la momentul luarii de ostatici.

Filipine

Treizeci si patru de filipinezi, inclusiv unul ranit, au fost evacuati joi de catre angajatorul lor, iar alt filipinez a putut sa evadeze inaintea interventiei fortelor algeriene. Manila a refuzat sa confirme informatii de presa care anuntau doi morti.

Citeste si:
5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România
5 dintre ostaticii eliberați...

Malaysia

Autoritatile au anuntat sambata ca nu au nicio informatie despre doi dintre cetatenii lor, in timp ce alti trei se aflau in siguranta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.