Barack Obama a semnat miercuri 23 de masuri de reglementare si a propus o serie de procese legislative in cadrul luptei impotriva violentelor cauzate de arme de foc in Statele Unite.

Partea legislativa a acestui plan necesita votul Congresului, unde este necesar ca democratii sa coopereze cu republicanii, care detin controlul asupra Camerei Reprezentantilor si dispun de o majoritate de blocaj in Senat.

  • Verificari de identitate
Aproximativ 40% dintre vanzarile de arme de foc se fac fara verificarea cazierului judiciar sau a identitatii cumparartorului. Legea actuala cere efectuarea acestor verificari, intr-o baza de date FBI, doar in cazul unor achizitionari realizate in magazine sau la producatori. Vanzatorii ocazionali, pe Internet si mai ales in foarte numeroasele targuri de arme, vor fi obligati sa consulte fisierul politiei federale. Insa Congresul trebuie sa aprobe aceasta modificare.

Acest fisier este, de altfel, foarte criticat, de mult timp, de catre asociatii, din cauza unor erori si omisiuni. Patru decrete semnate de catre Barack Obama, miercuri, vizeaza o ameliorare a transmiterii de informatii intre politistii locali si FBI, in special cu privire la persoane care sunt afectate de maladii mentale, prin intermediul unor stimulente financiare, scrie MEDIAFAX.

  • Interzicerea armelor de asalt si a anumitor munitii
Barack Obama cere Congresului sa prelungeasca interzicerea armelor de asalt, in vigoare in perioada 1994-2004, care nu a fost prelungita din cauza lipsei unui consens politic. Aceasta interdictie comporta numeroase probleme, ca de exemplu faptul ca producatorii au putut sa o ocoleasca modificand anumite aspecte ale modului in care arata armele lor. Interdictia nu se va aplica retroactiv si nu va viza armele deja aflate in circulatie, lucru care, potrivit CBS, este prevazut in proiectul lui Barack Obama. Aceasta este masura care are cele mai slabe sanse sa fie aprobata in Congres.

Presedintele doreste totodata interzicerea incarcatoarelor cu peste zece gloante, ca in perioada 1994-2004. Aceste incarcatoare permit tragerea a 30 de gloante in cateva secunde.

Gloantele care penetreaza blindaje, ale caror producere si import sunt deja interzise, ar urma sa fie interzise complet, inclusiv cele deja aflate in circulatie.

  • Trafic
Barack Obama vrea sa pedepseasca persoanele care cumpara arme pentru alte persoane, care nu au dreptul sa detina arme.
  • Buget si cercetare
Presedintele cere Congresului sa finanteze 15.000 de posturi de politisti, dar si formarea a 14.000 de politisti si conducatori de scoli pentru situatii de urgenta in caz de atac armat.

Congresul urmeaza sa autorizeze totodata cercetarea asupra violentei prin arme de foc, "inclusiv a legaturilor cu jocurile video, imagini media".

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

Barack Obama vrea, de asemenea, sa faciliteze activitatea de trasabilitate a armelor pana la producator.

  • Proprietari
Incurajarea proprietarilor de arme sa le pastreze sub cheie, separat de munitie.
  • Scoli
Crearea a 1.000 de posturi de politisti, psihologi si asistenti sociali in scoli. Ameliorarea planurilor de urgenta ale fiecarei scoli, in caz de atac armat. Ameliorarea "atmosferei" si comunicarii in cadrul scolilor, reducerea hartuirii si altor probleme complementare.
  • Boli mentale
Administratia vrea sa procedeze astfel incat copiii si adultii care sufera de probleme de natura psihiatrica sa primeasca ajutorul si tratamentul necesare.

Presedintele cere Congresului noi bugete pentru formarea unor psihologi, consilieri si altor profesionisti. Asiguratorii vor fi, de asemenea, nevoiti sa precizeze tratamentele psihiatrice pe care sunt obligati sa le acopere, potrivit reformei sanatatii votate in primul mandat al lui Barack Obama.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.