Ninsorile care au afectat Europa in ultimele zile au perturbat traficul feroviar si rutier in Ungaria si au generat o avalansa in Bulgaria, in timp ce in Marea Britanie si Franta meteorologii au lansat avertizari pentru regiuni extinse.

Traficul feroviar si rutier a fost perturbat in Ungaria din cauza ninsorii, care afecteaza tara de duminica dupa-amiaza, iar in vestul si nordul tarii si la Budapesta au avut loc mai multe accidente, au anuntat autoritatile luni, citate de MTI.

Pompierii au fost solicitati sa intervina la 25 de accidente rutiere pana luni dimineata, majoritatea in tinuturile Somogy si Veszprem (vest), potrivit unui purtator de cuvant al Autoritatii nationale ungare pentru situatii de urgenta. De asemenea, in tinutul Zala (vest), mai multe camioane au ramas blocate in zapada iar alte vehicule au alunecat in sansuri la marginea drumurilor, potrivit MEDIAFAX.

Serviciile feroviare intre Budapesta si orasele Szekesfehervar, Hatvan, Cegled, Lajosmizse si Vac prezentau intarzieri cuprinse intre 20 si 40 de minute, a anuntat Mavinform, precizand ca schimbatoare de macaz erau blocate de zapada si lapovita.

La Budapesta, serviciile de transport in comun functionau luni dimineata, dar poleiul pe drumuri si schimbatoare de macaz provocau intarzieri de 15-30 de minute, potrivit Centrului pentru Transport Public din capitala ungara (BKK). Centrul a mai anuntat ca pasagerii tuturor liniilor feroviare HEV din oras si suburbane pot calatori fara bilet pana luni seara, masura aprobata de primarul orasului.

Intarzieri au fost anuntate luni dimineata cel putin pe Aeroportul International Liszt Ferenc din Budapesta, afectand zboruri din directia Bucuresti, Bruxelles, Tel Aviv, Stuttgart si Koln, potrivit site-ului flightradar24.com.

Serviciul meteorologic a emis o alerta de gradul doi pentru tinuturile Gyor-Moson-Sopron, Vas, Zala si Veszprem, unde, in urmatoarele 24 de ore, nivelul zapezii poate atinge aproximativ 20 de centimetri. Aceeasi sursa a anuntat ca rafale de vant puternice pot cauza furtuni de zapada in unele zone din regiunea central-vestica. De asemenea, luni, in cea mai parte a tarii este asteptata lapovita.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

In Bulgaria, trei schiori blocati de o avalansa au fost salvati duminica de catre Serviciul bulgar de salvamontism, potrivit site-ului Novinite.com. Cei trei prezenatu fracturi, dar erau in viata, si au fost spitalizati la Sofia. Incidentul s-a petrecut duminica dupa-amiaza, in regiunea Lacurilor Rila, in Muntii Rila. Cei trei schiori au varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Serviciul de salvamont a fost alertat de un turist, iar ulterior unul dintre raniti a reusit sa sune salvatorii si sa le spuna locul in care se afla. La interventie au participat salvamontisti din Dupnita si statiunea Maliovita, operatiunea fiind facilitata de un elicopter militar.

Pe de alta parte, serviciile de meteorologie britanice au avertizat luni ca ninsorile si rafalele de vant urmeaza sa se intensifice in Midlands, sud-estul Angliei, Yorkshire si Scotia, dupa ce vantul a viscolit zapada peste noapte, potrivit postului Sky News. Cele mai afectate zone ar urma sa fie North East England, Yorkshire si East Midlands, unde nivelul zapezii va atinge, in zonele mai inalte, pana la zece centimetri.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

Met Office a emis alerte pentru aceste zone, subliniind ca se vor inregistra conditii meteorologice "periculoase", circulatia urmand sa fie afectata de gheata, zapada si temperaturi scazute. Sapte avertismente cod "galben" au fost emise pentru zone din Anglia si Scotia.

Agentia pentru autostrazi nu a raportat probleme majore in cursul noptii de duminica spre luni, dar avertizeaza in legatura cu o inrautatire a conditiilor in viitorul apropiat.

In Franta, 14 departamente, de la regiunea pariziana si pana in nordul tarii, au fost plasate luni dimineata sub alerta cod "portocaliu" de ninsoare si polei, anunta postul de radio Europe1. Buletinul, emis de Météo France pentru intervalul orar 6.00 (7.00, ora Romaniei)-10.00 (11.00, ora Romaniei) a vizat ansamblul regiunilor Ile-de-France, Picardie si Nord-Pas-de-Calais, dar si Seine-Maritime, precizeaza postul de radio.

Citeste si:
Vortex polar în Europa. O zonă în care nu a mai nins de 100 de ani,...
Vortex polar în Europa. O...

Agentia franceza de meteorologie previzioneaza, incepand de luni dupa-amiaza sau seara, ca nivelul zapezii va atinge cinci centimetri in regiunile Seine-Maritime, Picardie si Nord-Pas-de-Calais, iar in zona de coasta pana la opt-zece centrimetri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.