Cercetatorii de la Centrul National de Oceanografie din Marea Britanie au publicat recent un articol in prestigioasa revista Nature in care anunta incetinirea, in ultimele decenii, a vitezei curentului Gulf Stream.

Format in Marea Caraibelor, Curentul Golfului - sau Gulf Stream - are doua mari cai de circulatie. Calea nordica duce apele calde tropicale pana in partea de nord a Peninsulei Scandinave. Odata cu racirea progresiva a apelor curentului, acestea coboara in adancuri datorita diferentelor de densitate si se reintorc spre sud.

Ideea conform careia modificarile climatice globale ar duce la incetinirea curentului golfului nu este noua.

Existau deja mai multe modele de prognoza. Cercetatorii britanici au analizat insa acum pentru prima data informatiile de viteza si temperatura recoltate in ultimii 50 de ani. Si tot pentru prima oara experimentele practice au confirmat teoriile privind incetinirea curentului golfului.

Care sunt cauzele acestei incetiniri ?

Topirea accentuata a banchizei polare si cresterea debitelor marilor fluvii siberiene care se varsa in Oceanul Arctic inseamna un aport mult mai mare de apa dulce, deci apa mai putin densa. Iar reducerea diferentelor de densitate intre apele aduse de Gulf Stream si cele polare au dus la o incetinire a vitezei de coborare in adancuri a apelor golfului si, deci, si de intoarcere spre sud. Si cu cat mai putina apa se intoarce spre Marea Caraibelor, cu atat mai putina apa calda va circula in viitor spre Scandinavia.

Care sunt consecintele ?

Apele calde ale curentului reprezinta un fel de radiator pentru partea de nord a Europei. Caldura apei este transferata in atmosfera si apoi redistribuita de catre vanturi in zonele nordice ale Europei. In cazul in care curentul golfului se va incetini si mai mult, caldura ajunsa in partea de nord a Europei se va reduce si, ca urmare, temperatura medie va scadea.

O prima modelare vorbeste de racirea climei europene cu un grad celsius in mai putin de douazeci de ani de acum inainte.

Dar fenomenul prognozat este mult mai complex si, cu siguranta, nu se poate estima in acest moment nici daca aceasta racire va fi uniforma si nici care vor fi zonele cele mai afectate. Cu certitudine vom asista la si mai multe fenomene meteorologice extreme.
Intrebarea incalzire sau racire ramane totusi in picioare. Si asta datorita numerosilor factori deocamdata partial sau chiar total necunoscuti care intra in ecuatie.

Iar stirea conform careia clima europeana se raceste a pus pe jar expertii in strategii de dezvoltare, ale caror concepte de evolutie luau in calcul o incalzire neta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.