Orientul Mijlociu se confrunta cu precipitatii si rafale de vant neobisnuite, care au inceput duminica si s-au soldat pana in prezent cu sase morti si 11 disparuti, provocand numeroase perturbari.

Serviciile de meteorologie din regiune nu se asteapta la o ameliorare pana joi si prevad chiar o noua scadere a temperaturilor, cu risc de ninsoare la altitudine joasa in Liban, Israel si teritoriile palestiniene.

La Ierusalim, serviciile de meteorologie se asteapta la ninsori miercuri si la intensificari ale acestora in cursul serii.

In Israel, trei persoane au murit marti, cand masina in care se aflau a fost rasturnata de vant pe autostrada care leaga Tel-Aviv de Ierusalim, iar in Cisiordania un barbat a murit si alti doi au fost raniti dupa ce masina lor a fost luata de ape la Attol, la nord de Tulkarem. Elicopterele armatei israeliene au intervenit pentru a salva aproximativ 20 de persoane in stare de hipotermie blocate pe acoperisul casei lor inundate.

In Egipt, zece pescari au fost dati disparuti dupa naufragiul vaporului lor, luni seara, in largul Marsa Matrouh (nord-vest), iar conditiile meteorologice nefavorabile au ingreunat cautarile. Portul Alexandria este inchis de duminica din cauza rafalelor violente de vant, in timp ce ploile torentiale au provocat pene de electricitate si pagube importante pentru culturi in nordul Egiptului.

In Liban, doi barbati au murit luni in accidente de masina provocate de vremea nefavorabila, iar un bebelus in varsta de sase luni a fost luat de ape intr-un sat de beduini din centrul tarii. Toate scolile libaneze au fost inchise, marti, si vor fi si miercuri, iar in Cisiordania vacanta de sfarsit de an a fost prelungita pana sambata, scrie MEDIAFAX.

"Sunt zeci de ani de cand n-am mai vazut o astfel de furtuna", a declarat un oficial din cadrul serviciilor de meteorologie ale aeroportului din Beirut, subliniind ca s-au inregistrat 638 de milimetri de precipitatii din septembrie, fata de 318 anul trecut in aceeasi perioada. In regiunea Saida din Libanul de Sud, fortele de securitate se deplaseaza cu ski-jet-urile pe strazile inundate.

La Damasc, unele artere rutiere sunt impracticabile din cauza ninsorilor. Intr-o tara aflata in plin razboi civil, frigul este si mai greu de suportat deoarece numeroase regiuni se confrunta cu o penurie de carburant pentru incalzire si cu pene de electricitate.

Citeste si:
Ciclonul mediteranean care a devastat Europa se apropie de România....
Ciclonul mediteranean care a...

In acelasi timp, sutele de mii de sirieni care au fugit din cauza violentelor pentru a se refugia in tabere instalate in tarile limitrofe se adapostesc de cele mai multe ori in corturi. In tabara iordaniana Zaatari, care gazduieste 62.000 de refugiati, vremea nefavorabila a distrus sute de corturi si a provocat tensiuni, care au degenerat intr-o busculada in timpul distribuirii de ajutoare, in urma careia au fost raniti mai multi membri ai unor organizatii umanitare.

In restul Iordaniei, drumul principal dintre Amman si Zarqa (nord) a fost blocat, nivelul apei atingand pana la un metru in unele zone.

In aceasta tara desertica in proportie de 92%, care se numara printre primele zece tari cele mai aride din lume, ploile au permis acumularea a 62 de milioane de metri cubi de apa in 48 de ore in lacurile artificiale ale barajelor, a anuntat Autoritatea vaii Iordanului.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.