Mohammed El-Baradei, presedintele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, a confirmat ieri informatiile furnizate de Israel, potrivit carora Iranul nu mai are nevoie decat de cateva luni pentru a produce bomba atomica.

Declaratia lui El-Baradei vine odata cu anuntul Teheranului referitor la planurile sale de a construi o a doua centrala nucleara, in ciuda avertismentelor internationale. Iar o declaratie belicoasa a fostului premier israelian Benjamin Netanyahu complica si mai mult itele deja incurcate ale acestui scandal. El a sugerat ca, daca va castiga alegerile din luna martie, va lansa atacuri asupra instalatiilor nucleare iraniene. Saptamana trecuta, premierul Ariel Sharon a avertizat ca "Israelul nu va accepta o situatie in care Iranul ar deveni putere nucleara". Tensiunile dintre Iran si Israel au fost generate de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a cerut, in octombrie, "stergerea de pe harta" a statului evreiesc.

Seful AIEA, Mohammed El-Baradei (foto), a amintit o amenintare recenta a Teheranului, potrivit careia intentioneaza sa reia procesul de imbogatire a uraniului. "In aceste conditii, producerea bombei nucleare este o chestiune de cateva luni", a spus inaltul oficial, citat de "The Independent". Chiar si asa, El-Baradei a avertizat ca orice tentativa nediplomatica de a solutiona criza iraniana ar putea deschide "cutia Pandorei". "Eforturile de izolare a Iranului vor fi urmate de razbunarea Teheranului, pentru ca, la sfarsitul zilei, sa ne intoarcem la masa negocierilor pentru gasirea unei solutii", a spus seful AIEA.

Temerile Occidentului legate de ambitiile nucleare ale Iranului sunt sustinute de planurile anuntate ieri privind constructia celei de-a doua centrale nucleare, potrivit unei decizii luate duminica noaptea de presedintele Ahmadinejad si guvern. Mai mult, Parlamentul de la Teheran intentioneaza sa construiasca 20 de centrale nucleare in urmatorii 20 de ani, proiect care s-ar putea materializa cu ajutorul Rusiei, ce a construit deja reactorul nuclear de la Bushehr, care va incepe sa furnizeze electricitate in 2006.

Cea de-a doua centrala ar urma sa fie construita in provincia Khuzistan, din sud-vestul tarii, contrar unui proiect anterior care prevedea amplasarea acesteia la Bushehr. Aici, francezii au inceput sa construiasca o centrala nucleara prin anii ’70, dar lucrarile au fost suspendate dupa revolutia islamica din 1979.

Netanyahu ameninta

Benjamin Netanyahu, care va deveni probabil candidatul Likud la aceste alegeri, a apreciat, intr-un interviu acordat cotidianului "Yediot Aharonot", ca Israelul trebuie "sa actioneze in spiritul" fostului premier Menahem Begin, care a ordonat atacurile aeriene asupra centralei nucleare irakiene Osirak in 1981. "Consider ca evolutia programului nuclear iranian constituie o amenintare majora pentru Israel si reprezinta un pericol grav pentru viitorul statului nostru", a spus el. "Israelul trebuie sa faca totul pentru a impiedica Iranul sa reprezinte o amenintare nucleara", a adaugat Netanyahu. "Trebuie sa actionam in spiritul lui Menahem Begin, care a sfidat lumea intreaga cu o masura curajoasa, impiedicand Irakul sa obtina arme nucleare", a apreciat fostul premier israelian.

Seful Statului Major israelian, Dan Halouz, afirmase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca eforturile diplomatice avand drept scop blocarea programului militar iranian sunt sortite esecului, dar optiunea militara nu este inca luata in considerare. Israelul, ca de altfel si Occidentul, acuza Iranul ca incearca sa obtina arme nucleare, sub acoperirea unui program atomic civil.

SUA pregatesc sanctiuni fara sprijinul ONU

Statele Unite ale Americii dau semne ca isi pierd rabdarea si se pregatesc pentru aplicarea unor posibile sanctiuni Iranului, fara asistenta Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Washingtonul este angajat in negocieri cu parteneri europeni, dar si cu Japonia, privind eventuale sanctiuni comerciale care ar putea fi impuse Iranului, fara implicarea Consiliului de Securitate, scrie "Jerusalem Post".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.