Baterii olandeze de rachete Patriot de tip sol-aer au pornit luni spre Turcia, unde urmeaza sa fie instalate la frontiera cu Siria, cu scopul de a apara orasul turc Adana de eventuale tiruri siriene.

In total, aproximativ 160 de camioane si vehicle de teren, care transporta rachete de tip Patriot, dar si radare, material electronic necesar pentru operarea bateriilor si o mare parte din echipamentul celor aproximativ 300 de militari olandezi care vor fi stationati in Turcia au parasit baza militara olandeza Bestkazerne, la Vredepeel (sud-est), luni dimineata.

Convoiul urmeaza sa ajunga la portul Eemshaven, in nord-estul Olandei, de unde vor porni spre Turcia cu vaporul, unde urmeaza sa ajunga la 22 ianuarie.

Locotenent-colonelul Marcel Buis, care comanda misiunea olandeza in Turcia, a precizat intr-o conferinta de presa ca 30 de militari olandezi vor pleca marti cu avionul pentru a pregati terenul, iar ceilalti 270 de militari vor pleca la 21 ianuarie.

In afara de Olanda, Germania si Statele Unite sunt de asemenea implicate in aceasta misiune, cu doua baterii de rachete de tip Patriot si pana la 400 de militari fiecare. Mobilizate in sudul Turciei, la solicitarea Ankarei, rachetele de tip Patriot urmeaza sa apere aceasta tara, membra NATO, de eventuale amenintari siriene, scrie MEDIAFAX.

"Este o misiune pur defensiva", a subliniat generalul Tom Middendorp, comandantul fortelor armate olandeze, intr-o conferinta de presa.

"Nu stim daca rachete vor trece frontiera, dar ceea ce stim este ca Siria are arme ofensive letale la dispozitie si ca le-a desfasurat deja la scara mare", a adaugat generalul. "Vrem sa evitam ceea ce ar putea sa provoace pierderi mari in randul unor civili nevinovati", a continuat Middendorp.

Rachete americane au inceput sa fie instalate sambata, in timp ce cele doua baterii germane urmeaza sa ajunga in Turcia la 21 ianuarie. Olandezii au ca misiune sa apere orasul Adana, cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori, si imprejurimile acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.