Un submarin neidentificat a fost localizat in apele teritoriale japoneze, in apropierea arhipelagului Okinawa, unde se afla principala baza militara americana din Japonia. Autoritatile de la Tokyo au confirmat ca submersibilul, care a parasit deja apele nipone, ar fi fost un submarin nuclear chinez, ceea ce a determinat o serie de reactii vehemente ale responsabililor niponi.

Desi ministerul nipon al apararii a mentionat ca, la sfarsitul saptamanii trecute, Japonia localizase in apropiere alte doua nave chinezesti, un remorcher si un vapor specializat in cautarea si salvarea submersibilelor, diplomatia chineza a comunicat ca nu are informatii despre o asemenea incursiune. Pe de alta parte insa, doi importanti oficiali chinezi au dat asigurari ca "acorda atentie acestui incident", fara a dezminti implicarea tarii lor. Ieri, adjunctul ambasadorului Chinei in Japonia a fost convocat la Ministerul japonez al Afacerilor Externe, dat fiind ca autoritatile nipone si-au anuntat intentia de a inainta un protest oficial, "pe canale diplomatice".

"Am stabilit ca submarinul apartine marinei chineze si este, probabil, unul nuclear", a declarat portavocea guvernului japonez, Hiroyuki Hosoda. Potrivit presei nipone, nu exista nici o indoiala asupra faptului ca submarinul apartine Chinei si, dupa zgomotele inregistrate, in particular cele produse de elice, apararea nipona este convinsa ca ar fi vorba despre un submersibil nuclear din clasa Han.

Imediat dupa depistarea submarinului intrus, marina de razboi nipona a primit ordin de urmarire, pentru ca, ulterior, sa i se ceara sa puna capat actiunii. Submersibilul a iesit din zona de supraveghere militara aeriana, ingreunand astfel mai mult urmarirea. Dupa o incursiune de doua ore, miercuri dimineata, in apele teritoriale nipone, submarinul se indrepta spre coastele chineze. Acesta a fost reperat de catre un avion de recunoastere, in urma cu doua zile, la 300 de kilometri sud-vest de Okinawa, in apropierea arhipelagului Senkaku, regiune din Marea Chinei Orientale ce adaposteste importante zacaminte de gaz natural, pe care atat Japonia, cat si China si Taiwanul vor sa le exploateze.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.