Coreea de Nord incearca sa inlocuiasca partea defecta a rachetei sale cu ajutorul unor experti iranieni, pentru a o putea lansa cat mai curand, informeaza, luni, presa sud-coreeana.

Phenianul a anuntat, duminica, amanarea lansarii rachetei sale, programata intial intre 10 si 22 decembrie, din cauza unor probleme tehnice.

Cotidianul Chosun Ilbo a relatat, luni, in baza unor imagini din satelit, ca partea defecta a rachetei este inlocuita.

"A fost observat un al treilea etaj nou la racheta din trei trepte, Unha-3, care a fost transportat, duminica dupa-amiaza, de la o uzina (...) catre statia de lansare", a declarat ziarul, citand o sursa guvernamentala sud-coreeana.

Agentia sud-coreeana Yonhap, de asemenea, citeaza o alta sursa oficiala, conform careia, o piesa de schimb de natura nespecificata a fost transportata. "Noi trebuie sa analizam, pentru a vedea daca este vorba despre etajului trei al rachetei sau de alte parti", scrie MEDIAFAX.

Cotidianul Chosun Ilbo, cunoscut pentru acoperirea sa din Coreea de Nord, una dintre cele mai inchise tari din lume, a afirmat ca un grup de experti iranieni se afla in prezent la fata locului pentru a ajuta la pregatirile de lansare.

"Un automobil (...) a fost observat facand curse intre zona de locuinte si statia de lansare. Acesta ar transporta experti iranieni", afirma cotidianul, citand o sursa oficiala din Coreea de Sud.

"Se pare ca legatura dintre Coreea de Nord si Iran, in ceea ce priveste rachetele, care a inceput in anii ’80, este mult mai stransa, decat s-a presupus pana in prezent ", a adaugat sursa, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Expertii iranieni au fost invitati de catre Phenian, dupa esecul de lansare a unei rachete nord-coreene in aprilie 2012, informeaza cotidianul.

Teheranul si Phenianul se afla sub incidenta sanctiunilor internationale, fiind suspectate de dezvoltarea unui program nuclear in scopuri militare. De asemenea, cele doua tari manifesta o animozitate crescuta fata de SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.