Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat marti de un tribunal din Zagreb la zece ani de inchisoare, intr-un proces in care este acuzat ca a incasat mita in valoare de milioane.

"Inculpatul Ivo Sanader este condamnat la o pedeapsa de zece ani de inchisoare", a declarat judecatorul Ivan Turudici, in timp ce fostul sef de Guvern (2003-2009) asculta verdictul cu o mina grava.

Judecatorul a decis ca Sanader sa primeasca o amenda de 3,6 milioane de kuna (aproximativ 480.000 euro), pe care acesta sa o "plateasca Republicii Croate intr-un termen de 15 zile".

Parchetul ceruse o pedeapsa de 15 de inchisoare pentru Sanader, cea mai mare pedeapsa posibila pentru un astfel de dosar.

Sanader, in varsta de 59 de ani, a condus doua guverne conservatoare (2003-2009), iar actiunile lui din aceasta perioada au adus Croatia in pragul aderarii la Uniunea Europeana. El este primul demnitar de rang inalt, judecat pentru fapte de coruptie in tara sa.

Artizan al integrarii Croatiei in NATO, in 2009, Sanader este acuzat ca ar fi obtinut importante sume de bani, in schimbul asigurarii controlului companiei maghiare MOL asupra companiei petroliere de stat INA, fara a detine majoritatea actiunilor.

El mai este condamnat pentru ca a incasat ilegal 482.000 de euro sub forma de comisioane dintr-un credit acordat Croatiei de catre banca austriaca Hypo Alpe Adria Group, in timpul conflictului sarbo-croat (1991-1995), precedat de proclamarea independentei de la Zagreb, timp in care el era adjunctul ministrului Afacerilor Externe,
scrie MEDIAFAX.

Lupta impotriva coruptiei in Croatia este un domeniu supravegheat atent de catre Uniunea Europeana, in aceasta tara fosta iugoslava, independenta din 1991, care ar urma sa adere la Uniunea Europeana la 27 iulie 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.