Urme de explozibil au fost descoperite recent de expertii polonezi pe epava avionului prezidential polonez care s-a prabusit in aprilie 2010 la Smolensk, in Rusia, a afirmat marti cotidianul conservator Rzeczpospolita.

"Testele au confirmat prezenta unor urme de TNT si nitroglicerina pe 30 de scaune. Aceste substante au fost descoperite la jonctiunea dintre carlinga si o aripa", a afirmat cotidianul polonez.

Potrivit unei ipoteze a expertilor citati de Rzeczpospolita, aceste urme de explozibil ar putea proveni de la obuze neexplodate prezente in numar mare in regiunea Smolensk (vestul Rusiei), care a fost teatrul unor lupte crancene in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Contactat marti dimineata, purtatorul de cuvant al Parchetului militar polonez care supravegheaza ancheta privind catastrofa de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat orice comentariu. El a anuntat ca Parchetul se va pronunta in legatura cu aceste descoperiri in jurul pranzului, scrie MEDIAFAX.

Teste efectuate imediat dupa catastrofa de expertii rusi si polonezi au exclus prezenta unor materiale explozibile pe ramasitele aparatului.

"Trebuie sa aflam inainte de toate concluziile Parchetului, interpretarile sale, sa stim care este sursa eventuala a acestor substante, descoperite conform cotidianului. Toate celelalte vor depinde de aceasta", a declarat marti dimineata purtatorul de cuvant al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul public de televiziune TVP.

Avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prabusit la 10 aprilie 2010 in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa la Smolensk, provocand moartea celor 96 de persoane aflate la bordul sau. Teoriile conspirationiste privind acest accident circula in continuare in Polonia.

Delegatia poloneza urma sa asiste la Katin, in apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiterilor polonezi prizonieri ai Armatei Rosii de catre politia secreta sovietica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:
Suedia confirmă că la gazoductul Nord Stream a avut loc un sabotaj
Suedia confirmă că la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.